fbpx

Циклонът Фани предизвика силни бури в Хималаите. Трима българи са там

Циклонът Фани, който връхлетя Индия при източното й крайбрежие днес и е оценен като опустошителен от 5-та степен, предизвиква лошо време и силни бури в Хималаите.

Бурни ветрове са разрушили лагер 2 и лагер 3 на връх Лхотце (8516 м.), където е българинът Иван Томов. Това е съобщил той за програма „Хоризонт“ на БНР.

Палатките са разрушени и целият депозит там е отвян. Без тази екипировка е невъзможно да се продължи. Пухенка, палатка, пикел, шалте, джетбоил, храна… Видях видео от разрушения лагер на шерпите ни, а техните палатки са двуслойни и по-стабилни от нашите“,

е разказал алпинистът пред националното радио. Той е добре.

Други двама българи са в най-източната част на Хималаите – Атанас Скатов и софийският адвокат Стефан Стефанов. Те отпътуваха в първата половина на април, за да изкачат третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586 м). Към момента от тях няма информация за лошо време и бури.

В сряда на 1 май синоптиците прогнозираха, че заради циклона са възможни валежи в Непал и снеговалеж и снежни бури в централните и източните Хималаи, съобщи New Spotlight. Според EverestWeathe.com, в разгара на пролетния сезон, преди още да са отшумели силните ветрове през май, всяко влошаване на времето е сериозен проблем за катерачите.

От Департамента по хидрология и метеорология на правителствената служба в Катманду съобщиха, че самият циклон няма вероятност да стигне до Непал. Очаква се в някои части на източните и централните райони днес и утре да настъпят валежи, съчетани с мълниеносни бури.

В свое съобщение от днес, 3 май, Националният център за спешни операции на Индия, цитиран от The Himalayan Times, е издал предупреждение за времето и възможността за обилни снеговалежи в източната част на Хималаите. От там са поискали всички полети с хеликоптери да бъдат преустановени до утре, събота.

Прочети  Повишена лавинна опасност в Рила и Стара планина!

Прогнозите са подобрение на времето да настъпи в неделя, 5 май.

снимка: Департамент по хидрология и метеорология

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.