fbpx

Почина малайзийският алпинист, евакуиран жив от Анапурна

Малайзийският алпинист, евакуиран жив от Анапурна, е починал в Сингапур в четвъртък след обяд, съобщаваThe Himalayan Times.

49-годишният анестезиолог Уи Кин Чин бе свален от най-смъртоносния хималайски осемхилядник миналия петък (26.04) сутринта след тежка спасителна акция. Той е бил изложен на температура под нулата в продължение на почти две денонощия на над 7750 м. Група от четирима катерачи го евакуира жив от Лагер IV до Базовия лагер, след което хеликоптер го закара в болница в Катманду. Там алпинистът прекара няколко дни в критично състояние с тежки измръзвания на крайниците и проблеми с дишането. В неделя (28.04) бе транспортиран в Сингапур.

Спасителите и местната агенция заявиха, че забавянето на акцията е довело до най-лошото. Според Нирмал Пурджа, който изпълнява проект за изкачване на всичките 14 осемхилядници в рамките на 7 месеца, рискът за живота на Кин Чин е можел да бъде избегнат, ако застрахователната компания за спешна помощ е действала по-бързо.

Координаторът на спасителната акция – управляващият директор на непалската агенция Seven Summits Treks Мингма Шерпа посочва, че причината е в забавянето на спасителните хеликоптери заради липса на разрешение за излитане от международната спасителна организация Global Rescue.

Маркетинговият директор на Global Rescue от своя страна твърди, че не е започнала акция за издирване в сряда сутринта, тъй като това не е включено като част от услугите на членовете на компанията. Освен това, заради тежките условия в планината, никой от хеликоптерите, с които компанията има договор, не е имала възможност да осъществи полет до алпиниста в първия ден.

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.