fbpx

Почина малайзийският алпинист, евакуиран жив от Анапурна

Малайзийският алпинист, евакуиран жив от Анапурна, е починал в Сингапур в четвъртък след обяд, съобщаваThe Himalayan Times.

49-годишният анестезиолог Уи Кин Чин бе свален от най-смъртоносния хималайски осемхилядник миналия петък (26.04) сутринта след тежка спасителна акция. Той е бил изложен на температура под нулата в продължение на почти две денонощия на над 7750 м. Група от четирима катерачи го евакуира жив от Лагер IV до Базовия лагер, след което хеликоптер го закара в болница в Катманду. Там алпинистът прекара няколко дни в критично състояние с тежки измръзвания на крайниците и проблеми с дишането. В неделя (28.04) бе транспортиран в Сингапур.

Спасителите и местната агенция заявиха, че забавянето на акцията е довело до най-лошото. Според Нирмал Пурджа, който изпълнява проект за изкачване на всичките 14 осемхилядници в рамките на 7 месеца, рискът за живота на Кин Чин е можел да бъде избегнат, ако застрахователната компания за спешна помощ е действала по-бързо.

Координаторът на спасителната акция – управляващият директор на непалската агенция Seven Summits Treks Мингма Шерпа посочва, че причината е в забавянето на спасителните хеликоптери заради липса на разрешение за излитане от международната спасителна организация Global Rescue.

Маркетинговият директор на Global Rescue от своя страна твърди, че не е започнала акция за издирване в сряда сутринта, тъй като това не е включено като част от услугите на членовете на компанията. Освен това, заради тежките условия в планината, никой от хеликоптерите, с които компанията има договор, не е имала възможност да осъществи полет до алпиниста в първия ден.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!