fbpx
петък, май 24, 2024
Екстремни спортовеНовиниСпелеология

Пещерняци от Ракитово откриха продължение на пещерата „Ледникът“ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Пещерняци от Българско пещерно дружество, ПК „Мрак“ – Етрополе, и „Пълдин“ – Пловдив работят върху намирането на продължение на пещера „Ледникът“.

Последното проникване в пещерата е било през изминалия уикенд (1-2 февруари).

В състав: Валентин Тодоров, Тодор Марков, Васил Ламбрев и Стойчо Зарев те влизат, за да проучат местата, набелязани в предишно проучване на (30.01.2020г.) от Атанас Георгиев – ПК „Пълдин“ – Пловдив, Ангел Гагов, Кристиян Делиев и Ивайло Найдов от БПД- Ракитово.

Ние продължихме срещу течението на реката и там меандъра започва да се стеснява и снишава, поради богатото натичане и формиране на удебелени вторични образования. Успяхме да навлезем лазейки на страни на вътре около 20- 30 метра и стигнахме до място където меандъра остава висок, но много тесен и там трябва повече време за да се пробват различни техники за продължаване на вътре. Напред се вижда продължението на тесният меандър и по силен шум на реката – сякаш идва от по- високо.„, разказаха по-късно те.

В същия ден пещерняците успяват да влязат „на камина“ в сухата галерия над реката, където Атанас Георгиев достига до място където галерията прави 90-градусов завой.

„Ние слязохме на дъното на галерията, тя продължава 4-5 метра, но задънва в натеци и стеснява от тях. Те тръгват от тавана –около 7-8 метра височина и в долния край се удебеляват от двете страни на галерията, там продължението спира.“

https://www.facebook.com/groups/bgcave/permalink/1227293884142124/

Другото проверено място е в другия край на реката- по течението й. Там меандърът също е много тесен, а на дъното се вижда как реката влиза напред под голям наклон. Но в дясната страна на метър от водата има тесен участък, където водата е успяла да разтвори скалата.

Младият пещерняк Тодор Марков, успява да се провре през тесняка и да направи снимки, които показват, че пещерата се разширява и продължава.

В неделя в проучванията на пещерата се включват петима пещерняци: Валентин Тодоров, Тодор Марков, Дуейн Доран, Иван Кафеджиев и Стойчо Зарев.

Разделени на две работни групи, те си поставят за задача да разчистят тесния участък от съботния ден.

Разчиствахме усърдно камъните, който преграждат пътя ни напред, чистихме но времето ни свърши. Вальо трябваше да пътува обратно до вкъщи.„, разказват по-късно те.

Втората група- Дуейн, Иван и Тодор имаха за задача да продължат разчистването в главната галерия в горния край на последния блокаж. Те разчистваха речни камъни, за да се разшири и провери евентуално продължение.

Тодор успява да преодолее тесните части и да навлезе в нови части на галерията. По неговите думи навътре се разширява- става по- високо и продължава напред с красиви образувания.

Публикувахте от Ангел Гагов в Петък, 31 януари 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!