fbpx
събота, април 13, 2024
Полезни съветиСки

Ски инструктори срещу новите вакси. Били силно токсични

Ски учители на деца в американския щат Мейн се присъединиха към борбата за забрана на спорната ски-вакса на Nordic.

Загрижеността за влиянието й върху здравето и околната среда изиграха роля за решението за забрана високо флуорираните вакси, които съдържат токсичното синтетично вещество, известно като PFAS.

Високофлуорните вакси са скъпи, но работят изключително добре за отблъскване на влагата – особено при по-високи температури – позволявайки на ските да се плъзгат по-бързо и по-ефективно по мокър сняг. Бившият старши треньор на Ярмут Боб Морс, който се оттегли през 2018 г. след близо 50 години като треньор, заяви, че преминаването от обикновен парафинов восък към флуорирани версии е като надграждане от стара кола до състезателен автомобил.

„Разликата е съществена“, казва Морс. „Ако имате тези флуорни вакси, това е като каране върху сачмени лагери.“

Като цяло по-високата цена предотвратява използването на тези вакси, освен при най-големите събития за годината. Двусантиметров блок от високофлуориран восък се продава за $ 100 до $ 150 и може да осигури покритие за шест чифта ски за едно използване. Една стандартна кутия от това, което е известно като чист флуоров прах, е достатъчно за около осем чифта ски. Ваксите също се предлагат под формата на гелове и течности.

„Флуорираните восъци са много скъпи, но мръсната тайна е, че работят“, казва Джон Уестън, който е на 21-тата си година като треньор на Nordic във Фрийбург Академия. „Колкото повече харчите, толкова повече секунди можете да спестите. Става много хлъзгаво. “

Обаче все повече доказателства показват, че пер- и полифлуороалкилните вещества или PFAS могат да се натрупат в кръвта и тъканите и да доведат до сериозни рискове за здравето, включително рак, увреждане на черния дроб, сърдечно-съдови заболявания и нарушаване на хормоните. Въглерод-флуорната връзка е трудно да се прекъсне и може да отнеме стотици или хиляди години за това.

Като предпазна мярка тези, които прилагат високофлуорни вакси, се препоръчва да носят маски за лице. Един ски център на Nordic, Craftsbury Outdoor Center във Върмонт, забрани използването на флуоровъглеводороди в своите помещения и на пътеките си, поради безпокойство за здравето на скиорите, а и за околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!