fbpx

Пирин празнува Национален ден

Много почитатели на планината се включиха днес в празничните прояви от програмата на тазгодишните „Дни на Пирин“. Те се организират за осма поредна година от дирекцията на Националния парк в Банско и общините в подножието на планината.

Многобройните участници и гости бяха приветствани от представители на общините Гоце Делчев, Банско и Разлог и дирекцията на парка. На откритата сцена в м. „Пикника“ бе представена пъстра фолклорна програма с участието на танцови и певчески състави от общините Банско, Разлог и Гоце Делчев.

По-късно следобед е специалното участие на представителите на старобългарската школа за оцеляване „Багатур“, които ще покажат майсторството си в бойните изкуства и стародавни български обичаи.     Още сутринта от катедралния храм „Света Троица“ в Банско към мястото на събитието потеглиха участниците в колопоход по новата специализирана велопътека на територията на Национален парк „Пирин“. Сред тях имаше и английски туристи.

Организаторите предложиха на природолюбителите и поход до м. „Пещерите“ с водачи от Национален парк „Пирин“. Не бяха малко талантливите деца, които разположиха стативи на горската поляна и се включиха в пленера под наслов „Аз рисувам с цветовете на Природата“. Представители на различни пирински селища подредиха изложби на традиционни местни ястия, носии, сувенири. Интересно забавление през целия ден за всички, но най-вече за малчуганите, бе въженият „трамвай“, който бе пуснат между вековните мури.

Тази година „Дните на Пирин“ се организират на два етапа и край Банско днес бе даден стартът на втория. Празничните прояви от първия започнаха на 10 и 11 юли в м. „Върбите“ над Кресна. Там също се събраха много запалени планинари и природолюбители от общините Кресна, Симитли, Струмяни и Сандански.

Прочети  Българска спелеоекспедиция се завърна от Иран

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.