fbpx

Изчезналият в Рила е зaтрупан от лавина: локализираха мястото му

Мястото, на което се намира изчезналият в Рила е локализирано, са съобщили късно в понеделник планинските спасители за „24 часа“. В тъмните часове снощи на място са пристигнали служители на мобилния оператор които са установили точното място на телефона му под паднала лавина.

Акцията по издирването няма да бъде подновена във вторник заради лошото време в района. Очаква се търсенето да започне в четвъртък.

Тогава около 20 спасители ще се опитат да стигнат до мястото и със сонди да проверят дали наистина там е човекът.

Лавината е огромна – с фронт около 30 метра и дълбочина около 3 метра.

„Докато не го намерим, винаги ще има някаква вероятност да е жив. Възможно е там да е само телефонът му, но ако и той е затрупан, няма шанс той да е оцелял“, казаха спасители пред „24 часа“.

34-годишният сноубордист в неделя следобед се е спускал по пистата в местността „Картала“ с приятели. За кратко е напуснал очертанията й и оттогава следите му се губят. Причината за излизането му в необработените терени не е ясна, тъй като той не е имал намерение да кара извънпистово и заради това не е бил екипиран за фрийрайд, не е имал в себе си лавинен уред.

Приятелите са имали уговорката да се чакат в чайната на начална станция на лифта. След като не се появил до към 17 ч, започнали да го издирват. В 17,37 ч подали сигнал на тел. 112.

“Веднага сформирахме група за издирването с 13 спасители и тръгнахме към последното място, където е видян. Претърсихме всички горски части наоколо, но безрезултатно”, каза ръководителят на отряда на спасителната служба в Благоевград Георги Ботев.

Поради лошите метеорологични условия търсенето е прекратено в 1 часа след полунощ.

В понеделник в 8,30 ч сутринта акцията бе подновена. В нея участваха близо 30 спасители от Благоевград, Разлог и София, както и Благовест Обецанов с кучето си Пирин и Димитър Пицин с кучето Зак от Банско, които са обучени за издирване на човек в лавина.

Претърсен бе и районът на улея Американката, където в неделя са паднали две лавини и има съмнения, че там е станал инцидентът. В този улей преди години лавина затрупа американска скиорка, но след около 2 часа бе намерена и спасена.

При търсенето му са били използвани два от новите уреди на ПСС – Recco детектор.

В акцията се включиха и приятели на изчезналия и доброволци. Имаше апел в социалните мрежи, че се търсят още доброволци, но се оказа, че обстановката е изключително лавиноопасна и е рисковано да се струпват много хора.

В района пристигнаха десетки опитни скиори, които бяха в очакване, ако се наложи, да се включат в търсенето.

Метеорологичната обстановка в планината е усложнена. Има около 10 см нов сняг, който заличава следите. Появи се и силен вятър, заради което ски лифтът в понеделник беше спрян.

Телефонът му часове наред даваше свободно. Направен бе опит с помощта на мобилен оператор да се засекат координатите в района на паднала лавина.

Снощи е била определена точната локация на телефона и се предполага, че там е и сноубордистът.

В късния следобед екипите се върнаха на началната станция на лифта заради лошите условия и стъмването, което прави невъзможно и опасно издирването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!