fbpx
понеделник, юли 8, 2024
ИзбраноНовини

По тъмно, в мъгла и с лоша екипировка: Загиналата туристка в Стара планина и спътниците й правели преход от х. Мазалат за х. Триглав

Все още не е ясна причината за смъртта на туристка, която загина в района на Триглав в Стара планина тази нощ, съобщава „24 часа“. Предстои на жената да бъде направена аутопсия, която да установи точните причини за смъртта ѝ.

Останалите двама – мъж и жена, които бяха спасени са в добро общо състояние, пише още изданието.

За тримата се знае, че са

на възраст между 50 и 60 години и са от Габрово

Те стигнали с автомобил до местността Узана от северната страна на Стара планина и поели пеш към хижа „Мазалат“. След като стигнали дотам, решили да продължат към хижа „Триглав“, макар че вече било тъмно, а времето лошо – студено и мъгливо. По пътя се объркали. Все пак успели да се свържат с хижаря от „Триглав“, но въпреки неговите напътствия по телефона тримата не успели да намерят вярната посока. По информация на „24 часа“, позовавайки се на ПСС, екипировката им също не била подходяща за суровите условия в планината.

Докато вървели,

едната от жените казала, че й е лошо

и че не може да ходи повече. Другите двама останали до нея, а към 2:30 часа подали сигнал на телефон 112, че бедстват. Спасителната акция започнала към 5 часа, в нея се включили спасители от Карлово и Калофер с високопроходима техника. Мястото на туристите било локализирано по клетките на мобилните им телефони, чиито батерии по-късно се изтощили.

„Цяло чудо е, че е оцелял“: Спасителите разказват за тежката спасителна акция на Вихрен (ВИДЕО и СНИМКИ)

Когато към 8 часа тази сутрин спасителите стигнали до групата, едната от жените вече била починала. Другата жена и мъжът успели на собствен ход да стигнат до джиповете на спасителите, които ги свалили до село Тъжа в община Павел баня от южната страната на Стара планина.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!