fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

Почина Петър Атанасов

Почина основателят на Международния фестивал на планинарското кино Петър Атанасов. Той е един от доайените на българския алпинизъм.

Завършил висшето си образование в Полша, след като се завръща в България става редактор във вестник Ехо и сп. Турист. В началото на новото хилядолетие за кратко издава сп. „На ръба“, а по-късно започва сътрудничеството си в сайта www.climbingguidebg.com.

Съавтор е на най-голямата Планинска енциклопедия в света, която излиза в няколко тома.

Петър Атанасов е бил и в екипа, подготвил много от българските експедиции до високите върхове на етап планиране с проучване и информация за маршрутите.

Преди 20 години основава сдружението Международен фестивал на планинарския филм. До момента фестивалът има 18 издания и се нарежда сред най-авторитетните подобни събития по света. В рамките на Банско филм фест у нас са излъчени стотици филми за планини и екстремни спортове, а гости са били световни знаменитости в алпинизма като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Петер Хабелер и много други.

Поклон пред паметта му!

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!