fbpx
събота, декември 2, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Поляци правят опит за зимно изкачване на Безименната кула на Транго

Поляците Януш Голаб, Мачей Кимел и Михал Крол пристигнаха в Пакистан, за да повторят британския маршрут по Безименната кула на Транго (6286 м). Ако успеят, това ще отбележи първото зимно изкачване по тази линия.

Маршрутът, преминат през 1976 г. от Мартин Бойсън, Джо Браун, Малкълм Хауелс и Мо Антоан, следва 1100-метрова линия по южната стена. Тя беше оценена от категория VI 5.10 A2 през лятото, но предстоящата експедиция ще трябва да се справи с покрита с лед стена.

Може да им се наложи да изкатерят целия маршрут със сечива и котки.

Полските екипи са избрали цели в района на Транго както в началото, така и в края на зимния сезон.

Марчин Томашески и Дамян Белецки преминаха нов маршрут по Uli Biaho Gallery през ноември-декември. Въпреки че не осъществиха цялото изкачване през астрономическата зима, 800-метровата стена беше определена, че е в зимно състояние.

Томашевски и Белецки първо се насочиха към Shipton Spire. Те промениха плановете си, след като Павел Халдас, третият член на експедицията, не можа да се качи на самолета, защото му липсваха някои документи за COVID.

Настоящата експедиция, водена от Голаб, със сигурност ще бъде последният зимен проект в Каракорум за този сезон. Въпреки че не са в рамките на „метеорологичната“ зима, те се надяват да завършат изкачването преди края на астрономическата зима на 21 март.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!