fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Силни ветрове отложиха атаката на К2

Силни ветрове отложиха атаката на К2. Няколко алпинисти от експедицията, включваща тайванката Грейс Ценг, останаха в продължение на 4 дни в лагер 3 на 7300 м при изключително ниски температури и силен вятър.

Шерпите успяха да фиксират въжетата до лагер 4 в сряда, след което се върнаха в лагер 3.

Целият екип планираше да тръгне за върха в четвъртък, но силните ветрове задържаха всички в палатките.

„С поривите от над 40 км/ч и притеснения за времето и безопасността, екипът реши да остане в Лагер 3 днес“, пише Нима Гялжен. „В зависимост от времето утре и вдругиден ще решим дали да продължим върха или да се спуснем.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nima Gyalzen Sherpa (@nimagyal)

Kислородътt също може да се превърне в проблем, тъй като алпинистите вероятно използват част от запасите си още в лагер 3.

Сега или никога: Грейс Ценг и нейният екип могат да си позволят да изчакат още един ден, но не може да се говори за нова атака на върха след това, ако искат да претендират за зимно изкачване.

От Summit Karakoram съобщиха пред ExplorersWeb, че цялата експедиция трябва да напусне планината най-късно до понеделник или вторник. Носачите вече са на път да приберат експедиционното оборудване. Преходът им до базовия лагер ще отнеме четири дни.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!