fbpx

Повишена лавинна опасност в циркуса на Рилските езера

Повишена е лавинната опасност в целия циркус на Седемте рилски езера. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Кирил Чолаков, ръководител на Планински спасителен отряд – Дупница. Голяма е опасността не само там, но и около тях.

„Трябва да се каже, че падна много сняг, има вятър, който пренася големи снежни маси в някои улеи и склонове. Лавинната опасност е повишена. По-безопасно е мястото сега в горския пояс и по-ниско в планината, където лавинната опасност я няма. Въпреки това в някои случаи и в горския пояс се образуват лавини”, каза Кирил Чолаков.

По думите му другата опасност в планината са ниските температури. Хората трябва да се предпазват и да знаят, че много бързо и лесно могат да получат измръзване.

„Нека хората да се движат единствено и само по зимните маршрути. Все пак зимните маршрути са съобразени с лавиноопасните участъци. Има и поведение при пресичането на такива лавиноопасни участъци, което се знае от добрите планинари и от хората, които сериозно се занимават с туризъм”, каза Чолаков.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!