fbpx

Повишена лавинна опасност в циркуса на Рилските езера

Повишена е лавинната опасност в целия циркус на Седемте рилски езера. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Кирил Чолаков, ръководител на Планински спасителен отряд – Дупница. Голяма е опасността не само там, но и около тях.

„Трябва да се каже, че падна много сняг, има вятър, който пренася големи снежни маси в някои улеи и склонове. Лавинната опасност е повишена. По-безопасно е мястото сега в горския пояс и по-ниско в планината, където лавинната опасност я няма. Въпреки това в някои случаи и в горския пояс се образуват лавини”, каза Кирил Чолаков.

По думите му другата опасност в планината са ниските температури. Хората трябва да се предпазват и да знаят, че много бързо и лесно могат да получат измръзване.

„Нека хората да се движат единствено и само по зимните маршрути. Все пак зимните маршрути са съобразени с лавиноопасните участъци. Има и поведение при пресичането на такива лавиноопасни участъци, което се знае от добрите планинари и от хората, които сериозно се занимават с туризъм”, каза Чолаков.

Comments

comments

Прочети  Увековечиха хасковския алпинист Продан Проданов с паметни плочи

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!