fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Президентът се захвана и с Витоша

Президентът Румен Радев ще проведе работна среща за природен парк „Витоша“, съобщиха от прессекретариата на президентството в съобщение до медиите.

На нея в четвъртък, 6 април, са поканени представители на изпълнителната власт, местната администрация, представители на спортната общност и на инвеститорите в природния парк, пишат от президентството.

На срещата ще бъдат обсъдени перспективите пред развитието на масовия спорт, както и летния и зимен туризъм в планината.

Румен Радев за пореден път показва ангажираност към сектора, след като в петък откри „Академия по планинска медицина“ в Университетска болница „Лозенец“.

„Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за пълноценното реализиране в България на Системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Разгръщането на тази система у нас ще допринесе съществено за снижаването на смъртността в България, а всеки спасен човешки живот е ценен“, каза Радев на откриването.

Президентът припомни, че проектът за HEMS у нас е предложен през 2020 г. и идейно разработен от президентската институция за включване в Плана за възстановяване и устойчивост, като служебното правителство през 2021 г. го доразвива и ЕК одобрява финансиране за системата. Румен Радев отбеляза усилията на настоящия екип на Министерството на здравеопазването за финализиране на процедурата за доставка на шест хеликоптера, като първият от тях ще бъде в България през декември т.г. Преди това страната ни очаква да получи на лизинг две летателни машини за медицинска помощ, които ще бъдат разположени и поддържани в София и Долна Митрополия, без обаче да коментира, че именно назначеното от него служебно правителство разформирова държавната компания „Хели Мед Сървиз“, която трябваше да оперира с медицинските хеликоптери.

Президентът отбеляза също така, че наличието на хеликоптери само по себе си не означава, че има и система за въздушна помощ. HEMS е многокомпонентна система, която изисква сложна логистика и подготовка на редица специалисти – медицински, летателен, инженерно-технически състав, заяви Румен Радев.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!