fbpx

Продължава спасителната операция на Нанга Парбат

Продължава спасителната операция по склоновете на Нанга Парбат. Преди три дни полският алпинист Томек Мацкиевич получи снежна слепота и измръзвания на голяма надморска височина. По непотвърдени данни той, заедно с французойката Елизабет Ривол са успели да осъществяв второ зимно изкачване на осемхилядника.

Ривол успя да свали Мацкиевич до палатката им на височина около 7200 метра и продължи надолу, за да търси помощ. Тя е пренощувала на височина около 6700 м, вероятно без палатка.

В спасителната операция се включиха двама от най-добрите съвременни алпинисти – полякът Адам Биелицки и казахстанецът (добил полско гражданство преди 3 години) Денис Урубко. Двамата са членове на полската експедиция, правеща опит за първо зимно изкачване на К2. Те, заедно с Пьотр Томала и лекарят на полската експедиция Ярослав Батор бяха транспортирани с хеликоптер на височина около 4900 м. на Нанга Парбат.

елизабет ривол
Елизабет Ривол

В последните часове двамата алпинисти буквално на бегом са преминали най-техничната част при изкачването на Нанга Парбат – стената Кинсхофер на височина 6000 м.

Те са успели да достигнат слизащата надолу Елизабет Ривол малко над Лагер 2. Заради лошите атмосферни условия и леката екипировка, с която са тръгнали, Урубко и Биелицки са тръгнали надолу с Ривол.

Засега времето не позволява на спасителите да се качат нагоре към Мацкиевич.

Comments

comments

Прочети  Добри са условията за туризъм в планините

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!