fbpx

Продължава спасителната операция на Нанга Парбат

Продължава спасителната операция по склоновете на Нанга Парбат. Преди три дни полският алпинист Томек Мацкиевич получи снежна слепота и измръзвания на голяма надморска височина. По непотвърдени данни той, заедно с французойката Елизабет Ривол са успели да осъществяв второ зимно изкачване на осемхилядника.

Ривол успя да свали Мацкиевич до палатката им на височина около 7200 метра и продължи надолу, за да търси помощ. Тя е пренощувала на височина около 6700 м, вероятно без палатка.

В спасителната операция се включиха двама от най-добрите съвременни алпинисти – полякът Адам Биелицки и казахстанецът (добил полско гражданство преди 3 години) Денис Урубко. Двамата са членове на полската експедиция, правеща опит за първо зимно изкачване на К2. Те, заедно с Пьотр Томала и лекарят на полската експедиция Ярослав Батор бяха транспортирани с хеликоптер на височина около 4900 м. на Нанга Парбат.

елизабет ривол
Елизабет Ривол

В последните часове двамата алпинисти буквално на бегом са преминали най-техничната част при изкачването на Нанга Парбат – стената Кинсхофер на височина 6000 м.

Те са успели да достигнат слизащата надолу Елизабет Ривол малко над Лагер 2. Заради лошите атмосферни условия и леката екипировка, с която са тръгнали, Урубко и Биелицки са тръгнали надолу с Ривол.

Засега времето не позволява на спасителите да се качат нагоре към Мацкиевич.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.