fbpx

Протести за Пирин

Протести в защита на Пирин подготвят екозащитници в София и Лондон. Недоволството им е предизвикано от решението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова да позволи промяна в устройствения план на Националния парк без екооценка. Решението беше публикувано в последния работен ден на миналата седмица, а срокът за обжалването му съвпадна с трите почивни дни.

В нейна защита днес служеният премиер Огнян Герджиков заяви, че решението не е окончателно. Въпреки това природозащитници се събират на 6 март (понеделник) в 18 ч. пред сградата на Министерството.  Герджиков обвини екозащитниците в нечисти помисли и напомни, че „в развитите държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение“, смята той.

Против решението на служебният екоминистър реагираха „Нова република“ и „Да, Бълboyan-petrov-plakat-pirinгария“. Те настояха президентът Румен Радев да се намеси и да отмени спорното решение и призоваха привържениците си да се включат в протеста.

Коалицията „За да остане природа в България“ пък изпрати онлайн писмо до премиера Герджиков да спре решението. Инициативата продължава и всеки, който желае да даде гласа си за Пирин, може да направи това на: wwf.bg/pirin

Срещу спорното решение реагираха и сънародниците ни в Лондон. Тази вечер в 16:30 ч. те се събират на Westminster Bridge, за да покажат, че не са безразлични към българската природа.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.