fbpx

Разрушиха обезопасителен парапет в резерват „Стара река“

Обезопасителният парапет по маршрутa Карлово – х. „Васил Левски“ в резерват „Стара река“ на Национален парк „Централен Балкан“ е откраднат от вандали, съобщиха Дирекция Национален парк „Централен Балкан“. Дължината на липсващото метално въже в местността Къдравото дере, е 65 м. Посегателството се е случило най-вероятно през нощта на 25 май, защото преди това липси не са открити от охранителите, които са инспектирали маршрута.
Сваленият обезопасителен парапет е по една от най-посещаваните туристически пътеки. Това прави липсата му опасна за преминаващите по маршрута. Вандалите са свалили въжетата като са отвили гайките, придържащи ги към халките и носещите опори.


Това не е първото посегателствo върху съоръжение по туристическата пътека през резерват „Стара река“. През месец март е установен опит за отстраняване на части от парапета чрез насилствено изтръгване на носещи опори и увисване на въжето.
Според Парковата дирекция вандалите едва ли са туристи, тъй като подновяваните обезопасителни съоръжения в защитената територия са били приети с одобрение.
За случилото се ще бъдат сезирани компетенти органи. Апелира се към всички да не остават безразлични към такива нарушения и да сигнализират.

текст: Елизабета ДИМИТРОВА

снимки: НП “Централен Балкан”

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!