fbpx

Разрушиха обезопасителен парапет в резерват „Стара река“

Обезопасителният парапет по маршрутa Карлово – х. „Васил Левски“ в резерват „Стара река“ на Национален парк „Централен Балкан“ е откраднат от вандали, съобщиха Дирекция Национален парк „Централен Балкан“. Дължината на липсващото метално въже в местността Къдравото дере, е 65 м. Посегателството се е случило най-вероятно през нощта на 25 май, защото преди това липси не са открити от охранителите, които са инспектирали маршрута.
Сваленият обезопасителен парапет е по една от най-посещаваните туристически пътеки. Това прави липсата му опасна за преминаващите по маршрута. Вандалите са свалили въжетата като са отвили гайките, придържащи ги към халките и носещите опори.


Това не е първото посегателствo върху съоръжение по туристическата пътека през резерват „Стара река“. През месец март е установен опит за отстраняване на части от парапета чрез насилствено изтръгване на носещи опори и увисване на въжето.
Според Парковата дирекция вандалите едва ли са туристи, тъй като подновяваните обезопасителни съоръжения в защитената територия са били приети с одобрение.
За случилото се ще бъдат сезирани компетенти органи. Апелира се към всички да не остават безразлични към такива нарушения и да сигнализират.

текст: Елизабета ДИМИТРОВА

снимки: НП „Централен Балкан“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!