fbpx

Разрушиха обезопасителен парапет в резерват „Стара река“

Обезопасителният парапет по маршрутa Карлово – х. „Васил Левски“ в резерват „Стара река“ на Национален парк „Централен Балкан“ е откраднат от вандали, съобщиха Дирекция Национален парк „Централен Балкан“. Дължината на липсващото метално въже в местността Къдравото дере, е 65 м. Посегателството се е случило най-вероятно през нощта на 25 май, защото преди това липси не са открити от охранителите, които са инспектирали маршрута.
Сваленият обезопасителен парапет е по една от най-посещаваните туристически пътеки. Това прави липсата му опасна за преминаващите по маршрута. Вандалите са свалили въжетата като са отвили гайките, придържащи ги към халките и носещите опори.


Това не е първото посегателствo върху съоръжение по туристическата пътека през резерват „Стара река“. През месец март е установен опит за отстраняване на части от парапета чрез насилствено изтръгване на носещи опори и увисване на въжето.
Според Парковата дирекция вандалите едва ли са туристи, тъй като подновяваните обезопасителни съоръжения в защитената територия са били приети с одобрение.
За случилото се ще бъдат сезирани компетенти органи. Апелира се към всички да не остават безразлични към такива нарушения и да сигнализират.

текст: Елизабета ДИМИТРОВА

снимки: НП „Централен Балкан“

Прочети  Три нови вида растения се появиха в Стара планина

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.