fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Резултати от петата спелеоекспедиция на полуостров Атон

aton1
снимка: Фейсбук профил

Петата по ред международна експедиция по проекта “Изследване на пещерите на Света гора Атонска – Гърция“ беше проведена в периода 7-15 октомври. Тази фаза на проекта беше организирана от Българското пещерно дружество (БПД) и се проведе под ръководството на Алексей Жалов (Българско пещерно дружество и пещерен клуб ”Хеликтит”- София) и с участието на Константин Стоичков от пещерен клуб „Хеликтит“-София; Илья Агапов от Руското географско дружество (Сакт Петербург); Неманья Милославлевич – Комисия по спелеология при Планинарският съюз на Сърбия (пещерен клуб „Двиг“-Владичин Хан). Експедицията беше транспортно осигурена от Димитър Генов от БПД и Стоян Гребенаров.

aton
снимка: Фейсбук профил
aton2
снимка: Фейсбук профил

Въпреки пресечения терен и гъстата растителност, в околностите на манастира са открити и картирани 21 нови обекта с обща дължина от 390 m. Те могат да бъдат поделени в две категории – естествени и изкуствени подземни кухни. Общо 8 от проучените обекти са естествени карстови обекти , като 5 от тях са пещери и 3 са ниши. Най-голямата от проучените пещери е с дължина 23 метра. 7 от пещерите са образувани в резултат на карстовите процеси, а две от тях имат тектонски произход. Открити са неопровержими белези за това, че 4 от естествените пещери са използвани от монасите за подслон, място за живеене или стопански нужди. Най-голямата от тях е т.н . “Голямата пещера със зида”. Изкуствените пещери са за водохващания, дренажни галерии и канали. По време на експедицията са изследвани и картирани 5 водохващания. Всички те функционират, но за разлика отпреди сега водата се изпраща до местоназначението й чрез пластмасови тръби. Най-дългата от тях, с дължина 63 метра, е изградено през 1862 г. В нея е открита прилепна колония с приблизителния брой на 250 екземпляра. На пръв поглед това са подковоноси прилепи (Rhinolophidae). В двете най-дълги водохващания беше събран богат биоспелеологичен материал. Проучени са и 6 подземни отводнителни съоръжения. Те събират или отвеждат повърхностни или обратни води. Интересно е да се добави, че в повечето от обектите се наблюдават зародиши, а дори и по големи образувания – предимно цевични сталактити. След поредната експедиция броят на проучените в рамките на проекта подземни обекти нарасна на 176. Очаква се проучванията на Света гора Атонска да продължат през април 2017 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!