fbpx

Съдът поиска екооценка на Плана за управление на Пирин

Върховният административен съд постанови Министерството на околната среда и водите да изготви екологична оценка при актуализацията на плана за управление на Национален парк “Пирин”. Делото беше заведено от Коалиция “За да остане природа в България”.

През март 2017 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов реши актуализацията на плана да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Според природозащитниците тези промени предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк. Решението предизвика редица протести на граждани и природозащитни организации.

Според българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което Пирин е част, планът за управление трябва да се подлага на екологична оценка.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин. Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае.

Коалицията „За да остане природа в България” заведе и второ дело за Пирин – обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин. Върховният административен съд насрочи за 14 май първо заседание по делото, с което организации, които са членове на коалицията „За да остане природа в България”, обжалват въпросното правителствено решение за промените в плана за управление на Национален парк Пирин.

Вчера Европейският съд постанови още, че България трябва да разшири европейската екологична мрежа Натура 2000 в Рила. Българското правителство 10 години отлагаше това решение заради вековни гори, придобити от частни лица чрез заменки.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!