fbpx

Съдът поиска екооценка на Плана за управление на Пирин

Върховният административен съд постанови Министерството на околната среда и водите да изготви екологична оценка при актуализацията на плана за управление на Национален парк “Пирин”. Делото беше заведено от Коалиция “За да остане природа в България”.

През март 2017 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов реши актуализацията на плана да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Според природозащитниците тези промени предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк. Решението предизвика редица протести на граждани и природозащитни организации.

Според българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което Пирин е част, планът за управление трябва да се подлага на екологична оценка.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин. Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае.

Коалицията „За да остане природа в България” заведе и второ дело за Пирин – обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин. Върховният административен съд насрочи за 14 май първо заседание по делото, с което организации, които са членове на коалицията „За да остане природа в България”, обжалват въпросното правителствено решение за промените в плана за управление на Национален парк Пирин.

Вчера Европейският съд постанови още, че България трябва да разшири европейската екологична мрежа Натура 2000 в Рила. Българското правителство 10 години отлагаше това решение заради вековни гори, придобити от частни лица чрез заменки.

Прочети  Национален парк "Пирин" на 56

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook