fbpx

57 години от създаването на първия защитен парк в Пирин

Първият парк в Пирин – Народен парк „Вихрен“ – е създаден на днешната дата през 1962 г. Това става със заповед на Главно управление на горите при Министерски съвет, а целта е била опазване на горските масиви в района на реките Бъндерица и Дамяница.

Първоначално паркът заема малка площ от територията, която обхваща днешният Национален парк „Пирин“ – едни от трите национални парка в България. За половин век, границите и размерът му претърпяват не една промяна.

През 1974 г., с указ на министерството на горите, територията на парка е увеличена значително – от 6736 на 26 413 хектара, а името му е променено на Народен парк „Пирин“.

Отделна дирекция е разкрита в Банско през 1979 г, която да отговаря за опазването и развитието на парка.

През 1983 година НП „Пирин“ e обявен за една от териториите от световно значение в Европа и е включен в Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

За Национален парк е обявен през 1998 г., след създаването на Закона за защитените територии, а управлението му днес е задача на Министерството на околната среда и водите.

В рамките на Национален парк „Пирин“ се намират два от най-значимите природни резервата у нас – Баюви дупки-Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и Юлен. Резерват Баюви дупки – Джинджирица е част от мрежата на биосферните резервати на ЮНЕСКО. 

Прочети  Европейски проект ограничава достъпа до седем езера в Национален парк Пирин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.