fbpx

57 години от създаването на първия защитен парк в Пирин

Първият парк в Пирин – Народен парк “Вихрен” – е създаден на днешната дата през 1962 г. Това става със заповед на Главно управление на горите при Министерски съвет, а целта е била опазване на горските масиви в района на реките Бъндерица и Дамяница.

Първоначално паркът заема малка площ от територията, която обхваща днешният Национален парк “Пирин” – едни от трите национални парка в България. За половин век, границите и размерът му претърпяват не една промяна.

През 1974 г., с указ на министерството на горите, територията на парка е увеличена значително – от 6736 на 26 413 хектара, а името му е променено на Народен парк “Пирин”.

Отделна дирекция е разкрита в Банско през 1979 г, която да отговаря за опазването и развитието на парка.

През 1983 година НП “Пирин” e обявен за една от териториите от световно значение в Европа и е включен в Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

За Национален парк е обявен през 1998 г., след създаването на Закона за защитените територии, а управлението му днес е задача на Министерството на околната среда и водите.

В рамките на Национален парк “Пирин” се намират два от най-значимите природни резервата у нас – Баюви дупки-Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и Юлен. Резерват Баюви дупки – Джинджирица е част от мрежата на биосферните резервати на ЮНЕСКО. 

Comments

comments

Прочети  Национален парк "Пирин" на 56

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!