fbpx

Спасителен център в района на Анапурна ще издирва с дронове пострадали

Открит е съвременно оборудван спасителен център в района на Анапурна (8091 м). Той е разположен на маршрут, водещ към осемхилядника, и ще издирва изгубени или пострадали туристи и алпинисти с помощта на дронове.

Той се намира на 3700 м. в подножието базовия лагер на планината Махапуххре в близост до известния като “най-смъртоносния” осемхилядник. Реализиран е по проект на южнокорейска телекомуникационна компания.

Чрез дрон камера, центърът ще издирва изчезнали или бедстващи поради различни причини туристи и алпинисти. Това се предвижда да става още преди мобилизирането на спасителни екипи.

Дроновете ще може да се пускат от базовите лагери на планините Махапухххре и Анапурна и техните околности. Също така, те ще могат да транспортират лекарства с тегло до 10 килограма.

Създаването на спасителния център до Анапурна е с цел да се справи с проблемите с преходите, по думите на Шешканта Пудел, главен административен директор на селската община Анапурна, Каски, цитиран от The Himalayan Times.

Седем са смъртните случаи през миналата година в района, а пострадалите са над 130 души. Посетилите местността са 98 000 чуждестранни и местни туристи.

Comments

comments

Прочети  Пъстри планинарски събития на празниците в Лакатник тази година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!