fbpx

Спасителен център в района на Анапурна ще издирва с дронове пострадали

Открит е съвременно оборудван спасителен център в района на Анапурна (8091 м). Той е разположен на маршрут, водещ към осемхилядника, и ще издирва изгубени или пострадали туристи и алпинисти с помощта на дронове.

Той се намира на 3700 м. в подножието базовия лагер на планината Махапуххре в близост до известния като “най-смъртоносния” осемхилядник. Реализиран е по проект на южнокорейска телекомуникационна компания.

Чрез дрон камера, центърът ще издирва изчезнали или бедстващи поради различни причини туристи и алпинисти. Това се предвижда да става още преди мобилизирането на спасителни екипи.

Дроновете ще може да се пускат от базовите лагери на планините Махапухххре и Анапурна и техните околности. Също така, те ще могат да транспортират лекарства с тегло до 10 килограма.

Създаването на спасителния център до Анапурна е с цел да се справи с проблемите с преходите, по думите на Шешканта Пудел, главен административен директор на селската община Анапурна, Каски, цитиран от The Himalayan Times.

Седем са смъртните случаи през миналата година в района, а пострадалите са над 130 души. Посетилите местността са 98 000 чуждестранни и местни туристи.

Прочети  Ски-рали край Банско в края на март

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.