fbpx

Нова маркировка в цялата страна правят от Българския планинарски съюз

Туристическа маркировка в цялата страна на съществуващи и на нови маршрути правят от Българския планинарски съюз.

Членове, приятели и симпатизанти на планинарската организация активно работят за възстановяване на туристически маршрути и обекти, както и за създаването на нови.

През изминалата седмица са поставени над 200 указателни стрелки на ключови места по популярни туристически пътеки в българските планини, лентова маркировка също е възстановена. Премаркирани са и десетки маршрути, занемарени през годините.

След повече от 30 години в плевенския парк „Кайлъка” е възстановена пътека, подходяща за пешеходни и за вело разходки. Пътеката е дело на доброволци от сдружение „Приятели в приключенията”, подпомогнати в инициативата си от ТД „Насам-натам”. Благодарение именно на това дружество туристическата маркировка в Централна Стара планина бе изцяло обновена.

В Западна Стара планина също се поставят табели и се подновява лятна и зимна маркировка, основно по трасето на международния туристически маршрут Е-3. Там ТД „Репей“ от Лакатник работят също така в сътрудничество с втория по големина природен парк в България – „Врачански Балкан“. Маркирани са съществуващи маршрути на територията на парка. ТД „Понория“ възстановяват маршрути и маркировка в Понор планина, както и създават нови трасета. Те въведоха и опция с баркод на изработените от тях табели. При сканирането на кода с мобилно устройство всеки може да получи подробна информация за маршрута.

На Запад активна дейност развиват от Трънското туристическо дружество. Наскоро те направиха нов веломаршрут „ВелоЕрул“ – първият планински за колоездачи в района на Трън. Той преминава през вековни букови гори и живописни местности, а по трасето могат да се видят исторически забележителности.

Прочети  Тримата руснаци под Анапурна са намерени живи

В Родопите пловдивското туристическо дружество „Природа“ активно възстановява стари и прокарва нови туристически маршрути по рида Чернатица.

Дейности се развиват и в района на Белоградчик, в Западни Родопи – района на селата Косово, Храбрино, Ковачевица. Предстои работа в Странджа около Лъвската глава и Бегликташ и в Източна Стара планина, казват от Българския планинарски съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.