fbpx

Съкращават територията на Природен парк “Витоша”

Площта на Природен парк “Витоша” може да бъде намалена за първи път от неговото създаване през 1934г.

Решение за отнемане на 10 декара от парка беше подписано от екоминистъра Нено Димов още преди две години. Тогава той отмени заповедта си след протести на природозащитници. Сега обаче промените са напът да влязат в сила, тъй като Върховният административен съд не признава отмяната на решението.

Заповедта на Димов облагодетелства собствениците на два имота в територията на парка.

По-големият от тях (7,9 дка) е на певицата Белослава. Апетити за изключването му от парка има от години, но досега всички министри отказваха да го направят.

Инициативата “Зелени закони” вече внесе жалба срещу решението на Нено Димов. Според тях, намаляването на площта в Природен парк “Витоша” не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То противоречи и на три европеейски директиви за опазване на околната среда, както и на Закона за защитените територии, който постановява, че опазването на природата в тях има предимство пред всички останали дейности.

Съгласно Закона защитени територии могат да бъдат изключени, когато са налице едновременно три условия: територията да е напълно и необратимо унищожена, да не изпълнява предназначението си и да не може да бъде прекатегоризирана. Според заповедта на министър Димов, територията, която предлага за изключване не отговаря на изискванията за защитена площ, не представлява продължение на естествени екосистеми и няма характерни ландшафи и обекти на неживата природа.

Прочети  ПСС отбелязва 85-та годишнина с книга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook