fbpx

Състезателното катерене в надпревара да стане олимпийски спорт

Състезателното катерене е сред осемте спорта, които ще се борят за влизане в програмата на Олимпийските игри.

На 22.06.15г. Организационният комитет на летните олимпийски игри в Токио през 2020г. взе решение кои 8 от 26-те дисциплини ще продължат надпреварата, за да станат част от олимпийското семейство.

6 комплекта медали са предвидени за новите олимпийски спортове. Това до известна степен намалява вероятността състезателното катерене да се превърне в такъв, тъй като, ако бъде одобрено със своите три дисциплини „боулдъринг“, „трудност“ и „скорост“, ще вземе половината от квотата на медалите. А по този начин шансовете на другите спортове значително намаляват.

Окончателното решение ще бъде взето през 2016г. на генералната асамблея на Международния олимпийски комитет в Рио де Жанейро.

Историята на борбата на състезателното катерене да стане част от олимпийските спортове започва през 2006г. Тогава Международната федерация по алпинизъм отказала да го администрира, което се оказало предпоставка за създаването на Международна федерация по спортно катерене. Година по-късно тя се превърнала в реалност.

Именно тази федерация започна борбата за присъединяването му в програмата на  Олимпийските игри. През 2010г. МОК призна състезателното катерене за спортна дисциплина.

През 2013г. на пленарната асамблея на Международната федерация по спортно катерене обяви, че има реален шанс то да бъде включено в летните игри през 2020г с трите си дисциплини. Опитът обаче това да се случи се оказа неуспешен.

Въпреки това, с допълнителните шест места, шансовете са все още живи. А дали катерачите ще се състезават в Токио, предстои да разберем.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!