fbpx

Семейството на Джон Снори поиска алпинистите да не снимат тялото му под К2

Всъщност това трябва да се разбира от само себе си. Но както е очевидно живеем във времена, когато за някои единственото нещо, което изглежда има значение в планината, е да влязат в заглавията на новините? Не само истината е склонна да остава встрани, но и съчувствието.

Семейството на исландския алпинист Джон Снори Сигурйонсон, който загина на К2 през зимата на 2021 г., помоли алпинистите, опитващи да изкачат върха този летен сезон да проявяват благоговение и да не снимат тялото му.

Трупът на исландеца все още лежи в зоната на върха, закачено за осигурителното въже над така нареченото „Гърло на бутилката“, лавиноопасният ключов участък от нормалния маршрут на около 8400 метра. Това че молбата на семейството на Сигурйонсон не е излишна, доказват безбройните снимки, които циркулират в интернет на труповете на алпинисти, загинали на връх Еверест, например.

Телата на двамата спътници на Сигурйонсон във фаталния зимен опит за изкачване на върха, Мохамед Али Садпара от Пакистан и Хуан Пабло Мор от Чили, бяха погребани през лятото на 2021 г. близо до лагер 4 на около 8000 метра от сина на Али Саджид и канадския алпинист и режисьор Елия Сайкали.

Семейството на Сигурйонсон – съпругата му Лина Моуи и шестте им деца – помолиха тогава Джон да бъде оставен на място за момента.

„За мен и семейството загубата на Джон обърна света с главата надолу“, пише Лина. „Имахме нужда от малко време, за да обсъдим като семейство нашите чувства и мисли за това какво да правим и какво може да се направи по безопасен начин за тези, които ни предложиха помощ.“

 

Мингма Гялже Шерпа, един от десетте непалски алпинисти, които успяха в първото зимно изкачване на K2 през 2021 г., сега предложи да погребе тялото на Джон в снега близо до мястото, където лежат и Мохамед Али Садпара и Хуан Пабло.

 

Снори се опитвал да звъни по сателитния си телефон 9 часа след като били видени за последно

 

Съпругата на Снори Лина обясни, че Мингма дори е искал да проучи възможността да върне Сигурйонсон обратно в базовия лагер, откъдето да бъде прехвърлен в Исландия. Семейството му обаче не иска да излага на опасност непалците или други алпинисти с подобно действие, пише тя.

Сжон СНори и Али Садпара под К2 през декември 2020
снимка: John Snori/Facebook

Лина, от името на семейството си, помоли Джон или да бъде „погребан подходящо“ там, където лежат двамата му приятели – или тялото му „да бъде преместено от маршрута към върха и да не се вижда“.

Този летен сезон около 400 алпинисти са се сдобили с разрешителни за изкачване на К2. Сред тях със сигурност трябва да има поне няколко алпинисти, които могат да гарантират, че желанията на семейство Сигурйонсон ще бъдат изпълнени.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.