fbpx

Северна Америка затвори Денали и Форакер за сезон 2020

Американският Национален парк Денали обяви, че няма да издава разрешителни за изкачвания на върховете Денали (6190 м) и Форакер (5304 м) в Аляска за сезон 2020.

В изявление в петък Националният парк и резерват съобщи, че този ход е част от глобалните усилия за насърчаване на социалното дистанциране и забавяне на разпространението на коронавируса.

Сезонът на катерене на Денали и Форакер обикновено започва в края на април и завършва в средата на юли, но повечето екипи започват експедициите си през май и началото на юни. Към днешна дата не са издадени разрешителни за сезон 2020, обявиха от парка.

Височинният алпинизъм обикновено изисква транспорт в малки самолети, споделени палатки, оборудване за катерене и друга инфраструктура на лагера. В тези условия не е възможно да се спазват препоръчаните хигиенни мерки, се казва още в изявлението.

Здравето и безопасността на алпинистката общност, както и на посетителите на парка, служителите, доброволците и партньорите, са наш основен приоритет.

На всички алпинисти, регистрирани до момента за изкачване на Денали или Форакер, ще бъдат възстановени таксите, които са заплатили. Не е необходимо те да искат възстановяване на сумата, а ще бъдат уведомявани по имейл в следващите няколко седмици, съобщават още от парковата управа.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!