fbpx

Търсят медицински хеликоптери за спешна помощ по европрограми

Проектно предложение за осигуряване на два медицински хеликоптера на стойност 20 милиона лева внася Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програма “Региони в растеж”.

Министерството е управляващ орган на оперативната програма, а безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на Министерството на здравеопазването по процедура.

С осигуряването на въздушни линейки ще се подобри достъпът до спешна медицинска помощ в страната, казват от МРРБ. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и др.

Медицинските превозни средства за транспорт по въздух ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии.

Предвидено е хеликоптерите да бъдат със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им.

Заложените дейности в проекта включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи, съобщават от министерството.

 

 

Comments

comments

Прочети  Загина Даво Карничар, осъществил първото цялостно ски спускане от Еверест

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!