fbpx

Търсят медицински хеликоптери за спешна помощ по европрограми

Проектно предложение за осигуряване на два медицински хеликоптера на стойност 20 милиона лева внася Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програма „Региони в растеж“.

Министерството е управляващ орган на оперативната програма, а безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на Министерството на здравеопазването по процедура.

С осигуряването на въздушни линейки ще се подобри достъпът до спешна медицинска помощ в страната, казват от МРРБ. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и др.

Медицинските превозни средства за транспорт по въздух ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии.

Предвидено е хеликоптерите да бъдат със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им.

Заложените дейности в проекта включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи, съобщават от министерството.

 

 

Мария Лазарова

redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!