fbpx

Северната стена на Гранд Жорас за 2 часа и 4 минути

Изключително стръмният тур Касин на северната стена на Гранд Жорас

Дани Арнолд постави нов скоростен рекорд за изкачване на знаменитата северна стена на връх Гранд Жорас в Алпите. 34-годишният катерач изкачи 1200-метровата стена по тур Касин за изключителните 2 часа и 4 минути.

Така, към момента, Арнолд държи скоростните рекорди на две от трите легендарни северни стени в Алпите, заедно с Матерхорн.

За трета поредна година Дани устремява поглед към северната стена на Гранд Жорас. През 2016 и 2017 г., той се отказа от опита си, заради лоши метеорологични условия. Едва на 27 юли тази година катерачът имаше прозорец от хубаво време, за да постави скоростния рекорд.

dani arnold“Чувствам се невероятно щастлив и много горд с моето постижение. Поглеждайки назад, чакането на толкова дълго време за правилния момент, наистина си струваше. Въпреки фактът, че това беше истинско страдание за мен – тъй като търпението със сигурност не е най-силната ми черта. Както и да е, всичко трябваше да бъде правилно: малко детайли, като дали да катеря два метра наляво или надясно, звучи смещно, когато си на 1200-метрова стена, но в края на краищата тези детайли правят разликата.”

Арнолд се подготвяше усилено за своя рекорд. Той е изкачвал изключително стръмния тур Касин на северната стена три пъти с различни партньори. Последното изкачване е осъществено две седмици, преди поставянето на скоростния рекорд. За да направи опита си обаче, той трябваше да изчака да има хубаво време над гранитния ръб между Висока Савоя, Франция и долината Аоста в Италия, която се случва за едва няколко дни в годината.

За успешно фрий соло изкачване беше необходимо по скалата да няма вече лед, но и да не е съвсем изсъхнала, заради риска от каменопади. Около 80% от тур Касин е скала, което, според катерачите, е много по-трудният вариант за скоростно изкачване от леда. Най-трудната част е изключително стръмният ръб Ребюфо, тъй като тази част през по-голямата част от лятото остава изключително мокра от снеготопенето.

Прочети  Как ще се печелят квоти за Катерене на Олимпийските игри

За да документира скоростния рекорд Дани Арнолд записа трак на цялото изкачване на часовника си.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!