fbpx

Дирекция НП “Пирин” организира планински преходи за млади природолюбители

Планински преход до слабо посещаваните Брезнишки езера и връх Ченгел чал (2709 м) осъшествиха деца, водени от клуб „Пирински стражи” от Гоце Делчев  и служители на дирекция „Национален парк „Пирин”.

брезнишки езера пирин
Брезнишки езера, снимка: ДНП “Пирин”

Този район разкри пред младите природолюбители дивни красоти и гледки от гранитния дял на Националния парк.  Децата направиха снимки, с които да участват в конкурса за есе, фотография и рисунка „През девет планини в десета”, организиран от Парковата дирекция.

Няколко дни по-рано деца от клуб „Млад планинар“ и служители на дирекция „Национален парк „Пирин” изкачиха пиринския първенец Вихрен. Върхът е последното предизвикателство, което младите природолюбители си бяха поставили – покоряване на 10-те планински първенци.

Парковите експерти показаха на децата редки растения, характерни за варовиковата част на Пирин планина, а дивите кози наблюдаваха от разстояние с любопитство. В 9, 30 часа групата стъпи на върха и развя знамена от 2914 м н.в.

връх вихрен пирин
снимка; ДНП “Пирин”

Обратният път постави пред групата ново предизвикателство – събиране на отпадъци по една от най-популярните туристически пътеки в Пирин х. „Вихрен“-Кабат -вр. Вихрен. Оборудвани с чували и ръкавици, младите природолюбители събраха 2 чувала с отпадъци, оставени от туристи. С оборката на пътеката ДНП „Пирин” сложи началото на кампанията по почиставане на защитената територия, която ще се завърши на 15 септември с кампания „Да изчистим България заедно”.

Летните инициативи на ДНП „Пирин” продължават преход  х. „Демяница“ – заслон „Тевно езеро“ –  х. „Безбог“.

По информация от ДНП “Пирин”

Comments

comments

Прочети  Екстремно ниски температури и в планините

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!