fbpx

Шефът на парк “Пирин” подава оставка заради близки връзки с “Юлен”

Дългогодишният директор на Национален парк “Пирин” Георги Грънчаров ще подаде оставка заради съмнения в конфликт на интереси при управлението на поверената му защитена територия. Това съобщиха от министерството на околната среда, след като проверка на “Дневник” показа, че Грънчаров е в бизнес отношения с концесионера на ски зона Банско в националния парк – фирма “Юлен”.

Семейството на Георги Грънчаров е взело кредит за изграждане на семеен хотел в Банско от Първа инвестиционна банка, научи “Дневник” от представители на екоорганизациите. ПИБ е кредитор и на фирма “Юлен” АД, която управлява ски зоната. Основен акционер в банката е Цеко Минев, който е президент на Българската федерация по ски и неофициално се сочи за главен покровител на ски курорта.

Жители на Банско информираха, че става дума за хотел “Елинор”, който е в съседство с къща за гости “Грънчарови”, също на семейството на парковия директор. И двата обекта са изградени от фирмата на бащата на Георги Грънчаров – Димитър, а управител е съпругата му Ваня Грънчарова. Неотдавна, потърсен за коментар от “Дневник”, шефът на парка заяви, че не е в конфликт на интереси и става дума за стандартен ипотечен кредит от ПИБ.

През юни тази година хотел “Елинор” обаче е бил продаден на “Юлен”, показа справка в имотния регистър. В интернет страницата на хотела все още като негов управител фигурира Ваня Грънчарова. “Дневник” се свърза с нея и Грънчарова уточни, че “Елинор” вече не се управлява от нея, а сайтът просто не е актуализиран.

От ценоразписа на хотела личи също, че пакетната услуга на хотела за последния зимен сезон е включвала редовен транспорт до и от началната лифтова станция в ски зоната. “Хотелът вече няма да предлага нощувки, а ще се ползва от гости на федерацията по ски при състезания и други мероприятия в Банско”, обясни съпругата на парковия директор.

Миналата седмица Грънчаров не беше открит за коментар как се е стигнало до тази сделка и за колко е продаден хотелът. От екоминистерството информираха, че е бил в отпуск в чужбина. Министър Нона Караджова обаче е разговаряла с него по въпроса. “Грънчаров ми обясни, че това е хотел на родителите му.

Заради лошите финансови резултати напоследък са били принудени да го продадат и така се е стигнало до сделката с “Юлен”. Той сам предложи да подаде оставка, за да не останат подозрения към министерството, и аз не го разубедих. Въпреки обстоятелствата това е недопустимо и в такива случаи съм безкомпромисна”, каза Караджова.

Сделката с “Юлен” е конфликт на интереси, коментира пред “Дневник” адвокат Свилен Овчаров от групата “Зелени адвокати”, която сътрудничи на екокоалицията “За да остане природа в България”.

“Бащата е в родство първа степен по пряка линия, което автоматично поставя Грънчаров в конфликт, същото е и чрез съпругата му, защото те са в т.нар. съпружеска имуществена общност, освен ако изрично не излязат от него”, обясни юристът. Справка в обществения регистър на имуществените отношения на съпрузите показа, че Георги и Ваня Грънчарови не са разделяли имуществото си.

“Смятам, че това е прикрита схема за имотна облага между “Юлен” и шефа на парка – първоначално той няма нищо, но взима кредит от ПИБ, строи хотел, губи хотела, но остава с пари. Години наред се чудехме каква е връзката между ПИБ, “Юлен” и дирекцията на парка”, каза Овчаров.

“Не смятам, че шефът на парка е можел да лансира проекти на “Юлен” в ски зоната, защото всичко в парка се одобрява от министерството на централно ниво”, каза обаче министър Караджова.

Природозащитните организации отдавна изразяват опасения, че шефът на парка толерира фирмата и ски курорта в ущърб на защитената територия. Преди няколко години по искане на няколко фирми Грънчаров участва в инициирането на промяна в действащия 10-годишен план за управление на парк “Пирин”.

Идеята на промяната беше да се допуснат два нови ски курорта в защитената територия – над Разлог и над Добринище. Проектът над Разлог беше за голф и ски курорт на фирма “Балканстрой”, която е изпълнител на ски зона Банско. Тогава обаче екоактивисти изпратиха сигнал по случая в комитета на ЮНЕСКО по световното наследство, тъй като паркът е в списъка на ценните природни зони към Обединените нации. Тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров прекрати процедурата по промяната.

Основни собственици на “Юлен” са две офшорни фирми – регистрираната в Кипър “Маренго трейдинг” и регистрираната на британските Вирджински о-ви. “Т.А.К. сървисис”. Съсобственик в нея е община Банско. Кметът на Банско Александър Краваров заяви, че е чул за сделката, но общината е миноритарен собственик и ръководството на фирмата не е длъжно да съгласува с нея решенията си.

“Общината държи 12% във фирмата, но не получаваме преки печалби от нея, защото “Юлен” се е ангажирала да реинвестира всичко в ски зоната и го прави. Иначе косвените печалби са налице, защото на сезон през Банско минават 600 000 туристи”, каза Краваров.

По думите му преки печалби могат да започнат да постъпват, когато фирмата приключи с изграждането на ски зоната, което било планирано за 2012 г. “Сега изграждат нови два лифта, разрешени от екоминистерството, догодина, доколкото знам, е планирана още една въжена линия”, добави кметът.

Според природозащитните организации обаче изграждането на ски зоната би трябва да е приключило, поне в територията в Пирин, поверена на “Юлен” през 2001 г. с концесионнния й договор – 99.5 хектара.

Тази година в екоминистерството постъпиха сигнали, че концесионерът ползва много повече площ в парка. В резултат министерството поръча геодезично заснемане на зоната. Замерването вече е направено и съвсем скоро резултатите ще бъдат обявени, казаха оттам.

Текст: в-к Дневник

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!