fbpx

Щастлива развръзка в Хималаите. Намериха жив изчезналия малайзийски катерач

Спасителен екип от шерпи начело с Нирмал Пурджа откри жив изчезналия малайзийски катерач. Уи Кин Чин бе локализиран при оглед с хеликоптер вчера сутринта на около 7500 м под Анапурна. Той е забелязан от въздуха, като размахвал ръцете си. Намерен е в съзнание и с тежки измръзвания. Спасителите са му оказали първа помощ и са му дали лекарства, храна и допълнителен кислород.

49-годишният малайзийски алпинист, който е анестезиолог по професия, изчезна по време на слизане от 8091-метровия връх на 23 април, след като се заклещил на Френския кулоар на 7750 м. Той е изкачил Анапурна с 13-членна експедиция.

Екип от четирима опитни шерпи вчера бе спуснат с хеликоптер в района на Лагер 3 на 6500 м. 90 минути е отнело на алпинистите да достигнат до Лагер 4 на 7100 м. в условията на силен вятър.

Тежката акция е приключила успешно днес сутринта. При четвърти опит хеликоптер е успял да извози малайзиеца от Лагер 3 до Базовия лагер на Анапурна. След това е евакуиран до болница в Катманду със сериозни измръзвания на крайниците.

Кин Чин е оцелял по чудо, след като е прекарал повече от 43 часа на над 7500 м. без кислород, храна и вода при температура под нулата. Координаторът на спасителната акция Мингма Шерпа определи оцеляването на малайзиеца като „изключително необичайно”.

Снимка: стопкадър от видео на Мингма Шерпа

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.