fbpx

Ски зона „Картала” с нов собственик

Ски зона „Картала” е купена от оръжейното дружество „Армако”. Новият собственик има намерение да инвестира в курорта и петкилометровата писта да заработи този сезон. Това са казали представители на „Армако” в неформална среща пред кмета на Благоевград  Атанас Камбитов. Общината е собственик на терени в скандалната ски зона.

Продажбата на дяловете е извършена в началото на тази година, а продавачът е Българско-американската кредитна банка (БАКБ). Според информация на „Банкеръ”, става дума за кредит в размер на 4 125 200 евро, който досегашният собственик “Прима инвест БГ” не е погасявал повече от десет години. „Армако” са го погасили и възнамеряват да превърнат ски зоната в модерен курорт.

Според кмета на областния град Камбитов, цитиран от „Пирин нюз”, най-добрият вариант е да се върви към концесия поне за 30 години, като твърдо се обвърже и ангажимент да няма презастрояване в зоната. Тепърва предстои воденето на преговори.

Ски зона „Картала” е известна със закононарушенията при построяването на съоръженията през 2007 г. Тогава започва строителство на кабинков лифт, който да обслужва съществуващата писта, без да е извършена задължителната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). В Министерството на околната среда и водите е внесен Доклад за оценка на въздействието върху околната среда, но е върнат за доработка заради пропуски. В него липсва и оценка за съвместимост с Натура 2000 – зони „Рила“ и „Рила-буфер“.

Освен това не са издавани разрешителни за прокарване на временни горски пътища по време на строежа.

Прочети  Две деца загинаха под лавина в Турция. Събориха я, докато се пързаляха с шейни (ВИДЕО)

Самият лифт е пуснат в експлоатация през септември 2008 г., без да бъде тестван и да получи разрешение за ползване. Тогава в него комично засяда премиерът Сергей Станишев, поканен да открие съоръжението.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!