fbpx

Ски зона „Картала” с нов собственик

Ски зона „Картала” е купена от оръжейното дружество „Армако”. Новият собственик има намерение да инвестира в курорта и петкилометровата писта да заработи този сезон. Това са казали представители на „Армако” в неформална среща пред кмета на Благоевград  Атанас Камбитов. Общината е собственик на терени в скандалната ски зона.

Продажбата на дяловете е извършена в началото на тази година, а продавачът е Българско-американската кредитна банка (БАКБ). Според информация на „Банкеръ”, става дума за кредит в размер на 4 125 200 евро, който досегашният собственик “Прима инвест БГ” не е погасявал повече от десет години. „Армако” са го погасили и възнамеряват да превърнат ски зоната в модерен курорт.

Според кмета на областния град Камбитов, цитиран от „Пирин нюз”, най-добрият вариант е да се върви към концесия поне за 30 години, като твърдо се обвърже и ангажимент да няма презастрояване в зоната. Тепърва предстои воденето на преговори.

Ски зона „Картала” е известна със закононарушенията при построяването на съоръженията през 2007 г. Тогава започва строителство на кабинков лифт, който да обслужва съществуващата писта, без да е извършена задължителната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). В Министерството на околната среда и водите е внесен Доклад за оценка на въздействието върху околната среда, но е върнат за доработка заради пропуски. В него липсва и оценка за съвместимост с Натура 2000 – зони „Рила“ и „Рила-буфер“.

Освен това не са издавани разрешителни за прокарване на временни горски пътища по време на строежа.

Самият лифт е пуснат в експлоатация през септември 2008 г., без да бъде тестван и да получи разрешение за ползване. Тогава в него комично засяда премиерът Сергей Станишев, поканен да открие съоръжението.

Прочети  Всички алпинисти се върнаха в Базовия лагер под Анапурна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook