fbpx
неделя, май 26, 2024
Екстремни спортовеКатеренеНовини

След нападение от ислямисти: Иран забрани на жените да се катерят на популярен обект

Иран забрани на жени да катерят край Дорче след инцидент в местната планина Kooh Sefid. Там са прокарани повече от 40 спортни маршрута, а досега мъжете и жените катереха заедно свободно, разказа ирански катерач за Climbing.com.
На 22 февруари група мъже и жени са курс по каньонинг, близо до градчето, когато са прекъснати от местен ислямски фундаментален екстремист.
„Групата е прекъсната по време на изкачване и са бити, след като възразили на нападателя“, разказа катерачът.
Дорче, малък град в провинция Исфахан, е с население от около 50 000 души. Голяма част от жителите са традиционалисти и имат строги религиозни вярвания, обясни Фарназ Есмаилзаде, един от водещите ирански състезатели по катерене.
„Доколкото чух, жените са по-малко ангажирани със спорт или социални дейности в Дорче“, обяснява той. „Така че вероятно е странно за мъжете да виждат жени, които идват в Исфахан и се занимават със спорт като скално катерене или каньонинг.“
Според IranWire, Бордът по алпинизъм в Исфахан е публикувал изявление, осъждащо нападението, и е предложил правна помощ на иранските катерачи, засегнати от инцидента.
След изявлението, имамът на голямата джамия в Дорче обаче подкрепя в молитвите си нападателя. Той казва, че мъжете и жените катерачи извършват „мръсни работи“, като пътуват заедно с кола, за да стигнат до мястото за катерене.
„В речта си имамът спомена за инцидента и похвали тези, които прекъснаха практиката за катерене, както и заплаши спортните власти на Исфахан да не се забъркват с ислямската култура на режима“, каза алпинистът. „Той твърди, че скалното катерене със сигурност се различава от алпинизма, че е отвратително и е срещу исляма.“
В отговор Мехди Наср Есфахани, ръководител на Борда по алпинизъм на Исфахан, забрани катеренето на открито за жени в Дорче.
Катерачният обект там е особено чувствително място, тъй като е близо до Културния център и Гробницата на неизвестните мъченици, каза Есфахани. То е място за поклонение за местните хора.
Бордът по алпинизъм очаква да се срещне с имама на Дорче, управителя Хомейни Шахр и други отговорни лица, за да обсъдят изграждането на нов път за достъп до мястото за жени.
Междувременно на жените катерачки в Дорче е позволено да практикуват само в зала.
„Странно е, че вместо да се занимават със същността на проблема, жените се съветват да не се катерят на това място и временно да се катерят само в залата, което е несправедливо и глупаво“, казва Есмаилзаде.
Исфаханският имам по-рано критикува жените заради катерене на площадката в Дорче и заради катерене заедно с мъже, съобщи Iran International.
„Доколкото знам, случилото се в Исфахан е проблем с местните жители на това конкретно място за катерене, тъй като мястото е много близо до гробницата на Непознатите мъченици и забраната за катерене в тази зона е временна“, написа Есмаилзаде. „Но правата на жените в Иран са различни от това, за което говорим тук. Вярвам, че културните и традиционните въпроси не трябва да оказват влияние върху спортните дейности на жените като цяло.“
Катерачки и досега са били обиждани край Дорче и са били призовавани да напуснат района няколко пъти преди тази последна свада. По това време общността за катерене се оплаква от тези инциденти, но нищо не се промени. Но този път част от инцидента беше заснета на видеоклип, а други изразиха солидарност. Един иранец написа в Туитър: „Защо не убиват момичета веднага щом се родят? Жените в Иран нямат право да пътуват в чужбина без разрешението на съпруга си. Карането на велосипеди и катеренето по скали също са забранени.“
Имамите, които правят изявления, които ограничават правата и свободите на жените, не са нещо ново. През 2006 г., когато жените трябваше да получат достъп до футболни стадиони, старшият духовник Ахмад Хатами се обяви против това по време на молитвата в Техеран в петък.
Според информационен бюлетин за 2020 г., публикуван от Центъра за правата на човека в Иран пък, жените не могат да пътуват извън страната без разрешението на съпруга си, момичетата трябва да се женят на 13 години, а насилието от членове на семейството се счита за „семеен въпрос“. Жените трябва да покриват косата и тялото си публично; всяка година полицията спира милиони жени и глобява десетки хиляди за „неправилно поставен хиджаб“. Ако една жена протестира мирно срещу задължителния воал, тя може да бъде осъдена на до десет години затвор.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!