fbpx

От скалата към стената – новите предизвикателства в катеренето

Широката публика открай време възприема алпинистите като малцина избраници-авантюристи, посветили се на едно рисково, спиращо дъха призвание и готови да застрашат здравето и дори живота си в борбата със заветния връх и природните стихии. Появата на дисциплината „спортно катерене”, въвела спортните и екипираните маршрути, е първата крачка към „опитомяването” на това опасно начинание; в помощ на катерача се появяват осигурителните точки – болтове, клинове и др., които правят преминаването му по скалата по-леко и по-безопасно. После идва ред на изкуствените стени – първоначално доста нескопосани тухлени конструкции, те постепенно се превръщат в достойни заместници и дори конкуренти на естествените скални образувания. Днес за направата им се използва метална рамка, върху която се опъва шперплат, покрит с различна текстура. В него се пробиват дупки за закрепване на хватките – опорните точки, с чиято помощ се придвижват катерачите. Нещо повече – профилът на самата стена може не просто да наподобява скална повърхност с всичките ѝ издатини, вдлъбнатини и пукнатини, а да копира релефа на реално съществуваща скала.

Резултатът? От привилегировано занимание, криещо немалък риск, катеренето се превръща в хоби, достъпно за широк кръг почитатели на силните усещания – според рекламата на една софийска стена, „от деца на две годинки до 130-килограмовите им татковци”. Всички желаещи вече разполагат с една по-сигурна и спокойна обстановка в самото сърце на града, неподатлива на атмосферните условия и оборудвана както с необходимата екипировка, така и с квалифициран екип от инструктори. За незапознатите това е една отлична възможност да направят първите си стъпки в този спорт, а за запалените му почитатели – чудесна алтернатива за катерене в студените зимни месеци.

Малко история


Първата катерачна стена в света е конструирана от Дон Робинсън в университета в Лийдс, Великобритания, през 1964 г. 23 години по-късно се появява и първата стена в България – построена от Сашо Акалски в Пловдив. После нейни събратя изникват и в Ловеч, Ямбол, Стара Загора… Първата модерна стена, изградена с помощта на стъклопластови калъпи, е на територията на Плевен. Днес в цялата страна ви очакват около 25 стени, външни и вътрешни, като само в столицата има цели 7 зали за катерене. Най-голямата по площ стена у нас – цели 900 м2 , се намира в зала „Гравити” в спортен комплекс „Бонсист”, УНСС, а най-високата – 16 м, е в Националната Спортна Академия.

Освен това в България има и четири фирми – производители на стени и съоръжения за тях. Най-голямата – „Уолтопия”, дори изнася своята продукция за 34 държави по света. Нито една от фирмите обаче не поддържа собствена зала за катерене.

Какво ни дава изкуствената стена?


Преди всичко – възможността да катерите по-често, независимо от сезона и релефа на местността, в която живеете. На второ място – безопасност, както и услугите на професионални треньори. В повечето зали за катерене се провеждат курсове както за начинаещи, така и за напреднали катерачи. Освен това има голямо разнообразие от турове, защото разположението на хватките по стената периодично се променя. И още, стената предлага изключително добра подготовка за скално катерене – до пета категория на трудност. Има обаче една съществена разлика – при изкуствените стени виждате хватките, които трябва да използвате, и можете да планирате движенията си, докато при скалите е нужно време, усет и най-вече опитност, за да разпознаете подходящите издатини. Затова пък микрорелефът може много да ви помогне, докато при гладките стени сте ограничени до използването на точно определени хватки и стъпки.

Прочети  Съвети от топкатерачката на Германия Лена Херман: „Просто катерете“

На изкуствена стена се подготвят и опитните алпинисти, които след това се отправят към големи предизвикателства на скалите. „Няма уважаващ себе си катерач, който да не тренира в зала поне няколко пъти седмично”, твърди Станимир Желязков, инструктор по алпинизъм в НСА.

Да се подготвим


Какво ви е нужно, за да катерите? Единствено ентусиазъм и желание да преодолеете страховете си. Килограмите и липсата на физическа подготовка не бива да ви притесняват! Двигателната култура, придобита от практикуване на друг спорт, ще ви бъде от голяма полза, но в никакъв случай не е задължително условие, за да се захванете с катерене, обяснява още Станимир. Възрастта също не е критерий – на стената можете да срещнете от 4-5-годишни дечица (т. нар. нулева група) до 45-годишни „зрели” хора, които обаче не са загубили авантюристичния си дух. Дори напоследък има бум на детското катерене, така че не се колебайте да вземете и най-малкия член на семейството. По отношение на личната екипировка изискванията също са минимални – удобни дрехи и обувки (за предпочитане еспадрили) и задължителната тробичка с магнезий, който неутрализира изпотяването на ръцете. Останалото – седалки, въжета, карабинери и най-важното, самата катерачна стена – ви чака на място в залата.

Няколко практически съвета

Как протича тренировката? Различно, в зависимост от вашата подготовка и предпочитания. Преди началото ѝ обаче неизменно се препоръчва 10-минутна загрявка за раздвижване на мускулите, а при една „професионална” тренировка, чиято продължителност е 2-3 часа, загрявката продължава 30 минути. После трябва да си изберете подходящ тур – различно оцветените хватки по стената маркират пътя, който трябва да следвате. В залите за катерене са предвидени както турове с горно осигуряване за начинаещите (при тях въжето е предварително прикрепено към точка в горния край на стената), така и такива, на които по-напредналите да се упражняват във водене – тоест, катерене с долна осигуровка. Имайте предвид, че е добре всяка трнировка да започва с по-лек тур, за да се подготвите за физически и психически по-натоварващото изкачване. Много подходящи в случая са траверсите – хоризонталното придвижване по стената, което развива ловкостта, гъвкавостта и техниката на катерача, без да е нужен партньор, който да го осигурява.

Друг полезен навик е предварителното оглеждане на маркираните хватки, като целта е да визуализирате на начина си на придвижване, да обмислите последователността на движенията – с други думи, да планирате изкачването си. За да може, озовете ли се на стената, да имате представа от цялостната картина – как и накъде трябва да се придвижвате. По време на самото катерене изпробвайте внимателно хватките и се уверете, че стоите стабилно, преди да прехвърлите цялата си тежест. Ръцете и краката ви не бива да се плъзгат, а да намерят подходяща опорна точка. Освен това е важно да знаете, че по време на изкачването на няколко пъти ще се нуждаете от почивка, за да разтърсите крайниците си, да освободите натрупаното в тях напрежение и да възстановите кръвообращението. Накрая отново трябва да се върнете към по-лек тур и стречинг упражнения, за да се предпазите от претоварване и мускулна треска.

Прочети  Първо дамско 9а в Италия от 14-годишна

Разбира се, „сухите” тренировки са едно, а усещането, когато с притаен дъх, треперещи ръце и стиснати зъби увиснете по средата на стената – съвсем друго. Затова пък адреналинът, който ще ви залее, и удовлетворението от победоносното завършване на тура нямат равни на себе си.

Да хвърлим един поглед…

www.climbnsa.com

… в залата за спортно катерене на НСА. Тук е не само най-високата, но и най-комплексната изкуствена стена в България. Това е и единствената зала, създадена специално за катерене и съобразена с нуждите на този спорт – конструкцията ѝ е допълнително подсилена. Стената заема общо 600 м2 площ. От тях 450 м2 се падат на шестнайсетметровата стена, разделена на две части – вертикални писти с лесни маршрути за начинаещи и част с обратен наклон, различни по височина тавани и триъгълници за по-опитните катерачи. Останалото пространство е отредено за боулдър стените – разположени на 120 м2 и високи 5 м, те са най-голямата конструкция от този тип в страната.

Освен със студенти, залата работи и с външни посетители. Провеждат се курсове и за деца, и за възрастни, като всеки месец има курс за начинаещи. В него желаещите могат да се запознаят с видовете катерене, с особеностите на този спорт като двигателна дейност и техническо изпълнение, с начините на осигуряване и работа със съоръженията. Курсовете за напреднали пък усъвършенстват тези знания и умения и изготвят режими и програми за тренировка, които да подготвят участниците както за катерене на скали, така и за състезания.

Тук се провеждат много състезания – миналата година в залата се е състояло Балканско сътезание с 160 участници, а тази година – детско републиканско първенство. Организират се и катерачни срещи.

Така че падне ли първият сняг, не унивайте – това не означава непременно преустановяване на заниманията по катерене. Тъкмо обратното, на ваше разположение са отлично оборудваните зали, в които ще намерите всичко необходимо за една пълноценна тренировка. Както и множество съмишленици и приятели, отдадени като вас на този вълнуващ спорт.

Текст: Десислава Недкова

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!