fbpx

От скалата към стената – новите предизвикателства в катеренето

Широката публика открай време възприема алпинистите като малцина избраници-авантюристи, посветили се на едно рисково, спиращо дъха призвание и готови да застрашат здравето и дори живота си в борбата със заветния връх и природните стихии. Появата на дисциплината „спортно катерене”, въвела спортните и екипираните маршрути, е първата крачка към „опитомяването” на това опасно начинание; в помощ на катерача се появяват осигурителните точки – болтове, клинове и др., които правят преминаването му по скалата по-леко и по-безопасно. После идва ред на изкуствените стени – първоначално доста нескопосани тухлени конструкции, те постепенно се превръщат в достойни заместници и дори конкуренти на естествените скални образувания. Днес за направата им се използва метална рамка, върху която се опъва шперплат, покрит с различна текстура. В него се пробиват дупки за закрепване на хватките – опорните точки, с чиято помощ се придвижват катерачите. Нещо повече – профилът на самата стена може не просто да наподобява скална повърхност с всичките ѝ издатини, вдлъбнатини и пукнатини, а да копира релефа на реално съществуваща скала.

Резултатът? От привилегировано занимание, криещо немалък риск, катеренето се превръща в хоби, достъпно за широк кръг почитатели на силните усещания – според рекламата на една софийска стена, „от деца на две годинки до 130-килограмовите им татковци”. Всички желаещи вече разполагат с една по-сигурна и спокойна обстановка в самото сърце на града, неподатлива на атмосферните условия и оборудвана както с необходимата екипировка, така и с квалифициран екип от инструктори. За незапознатите това е една отлична възможност да направят първите си стъпки в този спорт, а за запалените му почитатели – чудесна алтернатива за катерене в студените зимни месеци.

Малко история


Първата катерачна стена в света е конструирана от Дон Робинсън в университета в Лийдс, Великобритания, през 1964 г. 23 години по-късно се появява и първата стена в България – построена от Сашо Акалски в Пловдив. После нейни събратя изникват и в Ловеч, Ямбол, Стара Загора… Първата модерна стена, изградена с помощта на стъклопластови калъпи, е на територията на Плевен. Днес в цялата страна ви очакват около 25 стени, външни и вътрешни, като само в столицата има цели 7 зали за катерене. Най-голямата по площ стена у нас – цели 900 м2 , се намира в зала „Гравити” в спортен комплекс „Бонсист”, УНСС, а най-високата – 16 м, е в Националната Спортна Академия.

Освен това в България има и четири фирми – производители на стени и съоръжения за тях. Най-голямата – „Уолтопия”, дори изнася своята продукция за 34 държави по света. Нито една от фирмите обаче не поддържа собствена зала за катерене.

Какво ни дава изкуствената стена?


Преди всичко – възможността да катерите по-често, независимо от сезона и релефа на местността, в която живеете. На второ място – безопасност, както и услугите на професионални треньори. В повечето зали за катерене се провеждат курсове както за начинаещи, така и за напреднали катерачи. Освен това има голямо разнообразие от турове, защото разположението на хватките по стената периодично се променя. И още, стената предлага изключително добра подготовка за скално катерене – до пета категория на трудност. Има обаче една съществена разлика – при изкуствените стени виждате хватките, които трябва да използвате, и можете да планирате движенията си, докато при скалите е нужно време, усет и най-вече опитност, за да разпознаете подходящите издатини. Затова пък микрорелефът може много да ви помогне, докато при гладките стени сте ограничени до използването на точно определени хватки и стъпки.

На изкуствена стена се подготвят и опитните алпинисти, които след това се отправят към големи предизвикателства на скалите. „Няма уважаващ себе си катерач, който да не тренира в зала поне няколко пъти седмично”, твърди Станимир Желязков, инструктор по алпинизъм в НСА.

Да се подготвим


Какво ви е нужно, за да катерите? Единствено ентусиазъм и желание да преодолеете страховете си. Килограмите и липсата на физическа подготовка не бива да ви притесняват! Двигателната култура, придобита от практикуване на друг спорт, ще ви бъде от голяма полза, но в никакъв случай не е задължително условие, за да се захванете с катерене, обяснява още Станимир. Възрастта също не е критерий – на стената можете да срещнете от 4-5-годишни дечица (т. нар. нулева група) до 45-годишни „зрели” хора, които обаче не са загубили авантюристичния си дух. Дори напоследък има бум на детското катерене, така че не се колебайте да вземете и най-малкия член на семейството. По отношение на личната екипировка изискванията също са минимални – удобни дрехи и обувки (за предпочитане еспадрили) и задължителната тробичка с магнезий, който неутрализира изпотяването на ръцете. Останалото – седалки, въжета, карабинери и най-важното, самата катерачна стена – ви чака на място в залата.

Няколко практически съвета

Как протича тренировката? Различно, в зависимост от вашата подготовка и предпочитания. Преди началото ѝ обаче неизменно се препоръчва 10-минутна загрявка за раздвижване на мускулите, а при една „професионална” тренировка, чиято продължителност е 2-3 часа, загрявката продължава 30 минути. После трябва да си изберете подходящ тур – различно оцветените хватки по стената маркират пътя, който трябва да следвате. В залите за катерене са предвидени както турове с горно осигуряване за начинаещите (при тях въжето е предварително прикрепено към точка в горния край на стената), така и такива, на които по-напредналите да се упражняват във водене – тоест, катерене с долна осигуровка. Имайте предвид, че е добре всяка трнировка да започва с по-лек тур, за да се подготвите за физически и психически по-натоварващото изкачване. Много подходящи в случая са траверсите – хоризонталното придвижване по стената, което развива ловкостта, гъвкавостта и техниката на катерача, без да е нужен партньор, който да го осигурява.

Друг полезен навик е предварителното оглеждане на маркираните хватки, като целта е да визуализирате на начина си на придвижване, да обмислите последователността на движенията – с други думи, да планирате изкачването си. За да може, озовете ли се на стената, да имате представа от цялостната картина – как и накъде трябва да се придвижвате. По време на самото катерене изпробвайте внимателно хватките и се уверете, че стоите стабилно, преди да прехвърлите цялата си тежест. Ръцете и краката ви не бива да се плъзгат, а да намерят подходяща опорна точка. Освен това е важно да знаете, че по време на изкачването на няколко пъти ще се нуждаете от почивка, за да разтърсите крайниците си, да освободите натрупаното в тях напрежение и да възстановите кръвообращението. Накрая отново трябва да се върнете към по-лек тур и стречинг упражнения, за да се предпазите от претоварване и мускулна треска.

Разбира се, „сухите” тренировки са едно, а усещането, когато с притаен дъх, треперещи ръце и стиснати зъби увиснете по средата на стената – съвсем друго. Затова пък адреналинът, който ще ви залее, и удовлетворението от победоносното завършване на тура нямат равни на себе си.

Да хвърлим един поглед…

www.climbnsa.com

… в залата за спортно катерене на НСА. Тук е не само най-високата, но и най-комплексната изкуствена стена в България. Това е и единствената зала, създадена специално за катерене и съобразена с нуждите на този спорт – конструкцията ѝ е допълнително подсилена. Стената заема общо 600 м2 площ. От тях 450 м2 се падат на шестнайсетметровата стена, разделена на две части – вертикални писти с лесни маршрути за начинаещи и част с обратен наклон, различни по височина тавани и триъгълници за по-опитните катерачи. Останалото пространство е отредено за боулдър стените – разположени на 120 м2 и високи 5 м, те са най-голямата конструкция от този тип в страната.

Освен със студенти, залата работи и с външни посетители. Провеждат се курсове и за деца, и за възрастни, като всеки месец има курс за начинаещи. В него желаещите могат да се запознаят с видовете катерене, с особеностите на този спорт като двигателна дейност и техническо изпълнение, с начините на осигуряване и работа със съоръженията. Курсовете за напреднали пък усъвършенстват тези знания и умения и изготвят режими и програми за тренировка, които да подготвят участниците както за катерене на скали, така и за състезания.

Тук се провеждат много състезания – миналата година в залата се е състояло Балканско сътезание с 160 участници, а тази година – детско републиканско първенство. Организират се и катерачни срещи.

Така че падне ли първият сняг, не унивайте – това не означава непременно преустановяване на заниманията по катерене. Тъкмо обратното, на ваше разположение са отлично оборудваните зали, в които ще намерите всичко необходимо за една пълноценна тренировка. Както и множество съмишленици и приятели, отдадени като вас на този вълнуващ спорт.

Текст: Десислава Недкова

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.