fbpx

На ски… с малко пари

На фона на лъскавите курорти – Банско, Боровец, Пампорово все повече българи търсят алтернативни начини за практикуване на любимите си зимни спортове.


В следващата поредица ще ви представим някои писти, които засега остават далеч от шумотевицата на ски-центорвете, но предлагат не по-лоша алтернатива за спокойна и пълноценна почивка сред недокосната природа.

Осогово

Три писти работят в планината Осогово на 20 км. от Кюстендил. Най-дългото трасе е „Осогово” с дължина 910 м. и среден наклон 30%. Денивелацията е 206 м. Изкачването на върха става едва за 3 минути със ски влек. В долната част на пистата са разположени бар и мини ски-писта „Трите буки” с малък наклон, подходяща заначинаещи и пързаляне с шейна.
Влековете работят, като еднодневната карта струва 15 лв. Възможно е наемането на ски и екипировка на цена 10-20 лв.
От края на 2006 г. в местността „Плавело” действа и ски-писта за начинаещи „Людмил Янков”. Трасето е леко с дължина 350 метра, влекът е докаран специално от италианските Алпи и е 300-метров.
Има възможност за нощувка в хижа Осогово, с капацитет 37 места и хотел „Три буки”. До него води 20-километров асфалтиран път от Кюстендил, който се почиства редовно. снимка: Руен спорт

Вр. Ком
Алпийската  писта (1,5 км), се спуска от връх Малък Ком и е с лесна до средна степен на трудност. На разположение на скиорите са два влека. Единият е нов, с дължина 800 м., а старият е детски. За час по пистата могат да се спускат по 800 скиори, но по-важното е, че зимният сезон трае  близо 5 месеца и ски се карат чак до пролетта. Цените на влека са: 20 лв. карта за цял ден; 15 лв. карта за половин ден. За деца: 15 за цял ден; 10 за половин ден.
До пистата води 15-километрово асфалтирано шосе от Берковица, което се почиства.
Място за нощувка има в хижа Ком – легло в стая със санитарен възел – 15 лв.; легло в стая без санитарен възел – 10 лв. Капацитетът е 120 места. Хижата разполага с ресторант, предлагащ разнообразно меню. Старата хижа, с капацитет 28 места, също приема посетители. Цената за едно легло е 15 лв.
Има постоянен пост на ПСС.

Пършевица
Ски-писта „Пършевица” във Врачанския балкан е с дължина над 1000 м. В долния й край е разположено и детско трасе. На разположение на посетителите са два ски-влека. Пистите работят всеки петък, събота и неделя.
За любителите на зимните спортове са отворени чайната и оборудваният скигардероб на ТД „Веслец”. Дневните карти за ползване на скисъоръженията на голямата писта струват 20 лева за възрастни и 17 лева – за ученици, студенти и пенсионери над 63 години. За малката писта картата за цял ден е 7 лева – за възрастни и 5 лева – за деца. Предвидени са и полудневни карти по 15 лева и за двете писти.
До пистите се стига по асфалтов път от Враца, който през зимата се поддържа много добре.
Място за нощувка предлага хижа Пършевица с капацитет 40 легла. Цената за нощувка е 10 лв.
За по-претенциозните, недалеч от хижата е разположен тризвездният хотел Зоров.

Прочети  На прага на зимата: ски курортите се готвят да отворят в условия на пандемия

Беклемето

Курортен комплекс Беклемето, община Троян, разполага с три ски писти за любителите на зимните спортове с обща дължина около 2,5 км. Тук е най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания. Комплексът разполага с  комбинация от два стационарни ски влека и един помагалски; три ски-гардероба, шест моторни шейни и един раттрак. Тук може да наемете ски-екипировка или ски-учител. Цената за еднодневна карта за възрастни е 12 лв., за деца  – 5.
Курортът е разположен на 22 км. от Троян, под Троянския проход на надморска височина 1320 м.
Възможностите за нощувка са разнообразни. Сред най-предпочитаните от туристите и скиорите е хотел Беклемето. Цените са между 25 и 35 лв. снимка: www.troyan-bg.com

Узана
Ски курортът Узана се намира в непосредствена близост до Географския център на България и на 22 км. от Габрово на надморска височина 1300-1400 м.
Общата дължина на пистите е 3 км. Узана разполага с професионално трасе с дължина 1300 м., снабдено с Помагалски влек. На разположение на начинаещите скиори има и 7 по-малки писти. Цените са 15 лв. за целодневна карта за възрастни и 10 лв. за карта за деца до 12 години. Предлагат се и полудневни карти на цени 12 лв. за възрастни и 8 лв. за деца, както и екипировка под наем. Цените за влек са между 3 и 8 лв.
Пътят към Узана е почистен и опесъчен.
Възможност за нощувка предлага хижа Узана, с капацитет 54 места. Цената за нощувка е 7 лв. В района има и множество хотели.

Чумерна

Връх Чумерна в Еленския Балкан привлича с възможността за ски и еко-туризъм. Непосредствено до едноименната хижа е изградена 750-метрова писта с 4 влека Помагалски и ски-гардероб. Еднодсневната карта струва 12 лв, а ски-екипировка може да наемете също срещу 12 лв. До там се достига по асфалтово шосе на 17 км. от гр. Твърдица и на 26 от гр. Елена. През зимата запознати препоръчват да се избере пътя от Твърдица.
Възможност за нощувка в района предлага хижа Чумерна, с капацитет 66 легла. Цените през зимния сезон са между 6 и 9 лв. снимка: www.chumerna.com

Семково

Освен курорта Боровец и Мальовица, известен ски-център в Рила е Семково. Курортът  предлага седем ски писти с обща дължина от 4 км. Три от трасетата са на северните склонове с няколко степени на трудност. Ски терените се обслужват от осем ски влека и се поддържат в идеални условия. Сред по-важните са пистата в курорта, с дължина 400 м., която се обслужва от влек с капацитет 150 души на час и ски-писта в м. Орлите (Картала) е с дължина 800 м., обслужва се от 2 ски-влека с дължина 800 м. и 1100 м. с капацитети съответно 450 и 700 души за 1 час.  Цената на еднодневна карта за този сезон е 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца.
До курорта Семково се достига по 17-километров асфалтиран път от гр. Белица.
Възможност за нощувка в района предлага хижа Семково с капацитет 55 места, както и няколко хотела и почивни станции. снимка: www.belitsa.com

Паничище
В района на курорта Паничище са изградени няколко ски-писти:
“Бекяра” – алпийски ски 470 м., съоръжена със ски влек 280 човека за 1 час.
“Аждена” – детски ски – плац съоръжен с “бейби” – ски влек и писта 400 м. със ски влек 250 човека / час.
Детска писта 200 м. пред х. Пионерска.
Писта за дълго бягане 5 000 м.
хижа Пионерска – ски писта 400 м. със ски влек 350 човека /час.
Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м.
хижа Седемте езера  – Ски писта 300 м. със ски влек за 250 човека/час.
Ски-пистата край хижа Рилски езера е с дължина 950 метра, съоръжена с модерен ски-влек тип “Помагалски” с капацитет 700 човека/час. Ски влекът функционира ежедневно при посещаемост над 6 души. В непосредствена близост има още една писта за начинаещи, съоръжена с влек. В хижата се предлага ски-екипировка под наем.
Паничище е привлекателно, заради удобните хижи, хотели и почивни домове, които предлагат възможност за нощувка за всеки джоб.

Прочети  Банско отстъпи на Кранска Гора за най-евтина ски дестинация

Добринище
Ски комплекс Добринище е изходна база за ски туризъм през зимата в Пирин с писта дълга 5 км., с начало хижа Безбог и крайна точка хижа Гоце Делчев. Трасето е широко 25-30 м. и с денивелация 826 м., съоръжено е с двуседалков лифт, ски влекове, ски гардероб, ски училище. Комплексът разполага с два лифта с обща дължина 3200 м.  Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15. Двупосочният билет за лифта е 10 лв.
Освен в многобройните хотели в Добринище, в района може да нощувате и на хижа Безбог с капацитет 130 места и цени от 12 до 50 лв. или на хижа Гоце Делчев с капацитет 70 места и цени от 10 до 20 лв.

Бяла черква
Надморската височина на ски-центъра Бяла черква е 1600м. Дължината на пистата е 1100м., ширина 25-30м., денивелация 180м. Трасето е подходящо, както за напреднали и средно добри скиори, така и аматьори. Пистата се обслужва от ски влек тип “котва”. Дължината на влека е 960м. Капацитетът на влека е 250 души/час. До Белочерковския манастир има и втора писта с дължина 300 метра, съоръжена със ски-влек. Подходяща е за начинаещи скиори.
Ски-център “Бяла черква” се намира на 37 км. южно от град Пловдив.  До ски-центъра има асфалтов път.

х. Здравец

Намира се в местността Овчарски поляни на 1185 м.н.в. в Родопите. Разполага с 4 писти, сред които три със средна трудност и една за начинаещи.
Още две писти за начинаещи са разположени в местността Копривките на 1350 м.н.в. Трасето е с дължина 450 метра и денивелация 45метра. Цената на еднодневната карта е 12 в. за възрастни и 10 лв. за деца.
Към ски центъра има гардероб и ски училище.
Разположен е на 28 км. от град Пловдив по асфалтово шосе.
Възможност за нощувка предлага хижа Здравец с капацитет 109 места. Цените са от 8 до 15 лв. снимка: www.skikoprivki.com

Текст и снимки: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!