fbpx

Стара планина като пързалка: няколко паднаха в улеи, един загина (ОБНОВЕНА)

Няколко спасителни акции са проведени в Стара планина на 1 и 2 януари, съобщи Планинската спасителна служба. За съжаление има един загинал.

Туристът се е подхлъзнал в района на връх Жълтец и е паднал по склона в южна посока около 300 м. на 2 януари след обяд. Малко по-късно е установена смъртта му. Той се е движил с още един турист от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“. Днес (03.01 – б.р.) планинските спасители опитаха да достигнат до него и да организират транспортирането му, но лошото време наложи преустановяването на акцията. От  сутринта 12 планински спасители се опитваха да достигнат до загиналия, но гъстата мъгла и ураганния вятър им попречиха. Загиналият е Тодор Желязков от Варна, известен в музикалните среди като DJ Emotion, също така и любител на екстремни планински преживявания. Участници в случайна среща преди предприетия фатален преход по старопланинския траверс, разказват в социалните мрежи, че са се опитали да разубедят туристите да тръгват по трасето. Според тях, те не са били добре подготвени и без опит.

Преди това: на 1 януари двама спасители от отряда на ПСС-Троян, извършващи преход по кабела от връх „Купата“ в посока вр. „Ботев“, се отзовават на сигнал за турист, паднал по време на слизане по същата пътека. Незабавно му оказват първа помощ и го съпровождат до паркинга в м. Мазането, откъдето е транспортиран в болница.

Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на вр. Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.

В момента и тримата пострадали се транспортират към лечебно заведение.

Причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!