fbpx

Стара планина като пързалка: няколко паднаха в улеи, един загина (ОБНОВЕНА)

Няколко спасителни акции са проведени в Стара планина на 1 и 2 януари, съобщи Планинската спасителна служба. За съжаление има един загинал.

Туристът се е подхлъзнал в района на връх Жълтец и е паднал по склона в южна посока около 300 м. на 2 януари след обяд. Малко по-късно е установена смъртта му. Той се е движил с още един турист от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“. Днес (03.01 – б.р.) планинските спасители опитаха да достигнат до него и да организират транспортирането му, но лошото време наложи преустановяването на акцията. От  сутринта 12 планински спасители се опитваха да достигнат до загиналия, но гъстата мъгла и ураганния вятър им попречиха. Загиналият е Тодор Желязков от Варна, известен в музикалните среди като DJ Emotion, също така и любител на екстремни планински преживявания. Участници в случайна среща преди предприетия фатален преход по старопланинския траверс, разказват в социалните мрежи, че са се опитали да разубедят туристите да тръгват по трасето. Според тях, те не са били добре подготвени и без опит.

Преди това: на 1 януари двама спасители от отряда на ПСС-Троян, извършващи преход по кабела от връх „Купата“ в посока вр. „Ботев“, се отзовават на сигнал за турист, паднал по време на слизане по същата пътека. Незабавно му оказват първа помощ и го съпровождат до паркинга в м. Мазането, откъдето е транспортиран в болница.

Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на вр. Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.

Прочети  Тежка спасителна операция в Рила: трети ден издирват жена

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.

В момента и тримата пострадали се транспортират към лечебно заведение.

Причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!