fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Подновена е акцията за сваляне на тялото на DJ Emotion от Стара планина

Акцията за сваляне на загиналия в Стара планина на 2 януари Тодор Желязков от Варна, известен като DJ Emotion, е подновено в понеделник по обяд, съобщиха от ПСС за bTV.

Днес времето е по-благоприятно, което е позволило на екипи от Пловдив, Карлово и Калофер да се качат нагоре в планината.

DJ Emotion

Планинските спасители вече са близо до тялото на загиналия под връх Жълтец турист в Стара планина, съобщи директорът на ПСС Емил Нешев пред Bulgaria ON AIR.

„Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме лек напредък, в момента екипът е подминал заслон „Ботев“, движи се в посока Жълтец и започва акцията по изваждане на тялото“, каза той.

В плен на бурята! Какво да правим, ако бъдем застигнати от снежна буря високо в планината

Нешев подчерта, че това е един от най-сложните и трудни маршрути в зимната планина в България. По думите му туристите са били наясно, че денят е прекалено къс за този маршрут и е можело трагедията да бъде избегната.

В заслон „Ботев“ са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те са в добро здраве. На място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.

Тодор Желязков, познат като DJ Emotion, се подхлъзна при спускане по стръмен и опасен склон при слизането от върха, а според спасителите е починал на място от травмите си.

Стара планина като пързалка: няколко паднаха в улеи, един загина (ОБНОВЕНА)

Загиналият от 27 години е част от варненската клубна сцена, съосновател на групата Deep Zone. Негови приятели и колеги от Варна разказаха, че през последните години много често е прекарвал време в планините.

Според Пламен Николов, който вероятно е последният, видял Желязков жив той е бил добре екипиран за зимната планина, но не е имал котки.

„Изказвам съболезнования на всички близки. Това беше един много лъчезарен човек. Запознахме се случайно. Те дойдоха от хижата. Чаках една седмица да има подходящо време, за да се кача на връх Ботев. Загиналият – Тодор Желязков, беше с негов приятел. Казаха, че отиват към хижа „Добрила”. Оттам намерението им беше да стигнат до „Беклемето“. Обясних им, че по прогноза времето ще се влоши и е много опасно. Предложих им да тръгнат с нас и да слезем към хижа „Равнец” и оттам да се приберат. Те обаче отказаха. Бяха добре екипирани, но въпреки това горе бурята е много силна”, разказа Николов пред Нова телевизия.

В същото време стана ясно, че в неделя вечерта е била осъществена още една спасителна акция, в района на вр. Мусала в Рила.

60-годишен турист е пострадал и се е наложило свалянето му под Близнаците. Той е бил с още един човек.

От ПСС посочват, че непрекъснато има подценяване на условията. Планините са пълни с хора в момента, стана ясно от думите на Емил Нешев.

Планината и нейния опасен чар: Как да избегнем злополуките

„Проблемът е, че има ситуации, в които няма смисъл да рискуваш хора по такъв начин и толкова дълго време, както беше на 2 януари. С наличието на система за въздушно спасяване нещата можеха да свършат значително по-рано и с по-малко рискове. Крайно време е да имаме такава система. Хеликоптерното спасяване е за цялото ни общество, не говорим специално за ПСС“, заяви Нешев.

Според него е оптимистично да имаме въздушна линейка до 2023 г., но един хеликоптер на може да покрие цялата страна. А периодът трябва да се използва за създаване на регламент – да има изградена система, екипажи, които да летят с хеликоптера, както и административен капацитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!