fbpx

ПСС в тежка акция за транспортиране на тялото на загиналия в Стара планина турист (ВИДЕО)

Три отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) днес успяха в тежка акция да транспортират тялото на загиналия на 2-ри януари турист в Стара планина. Припомняме, че известният варненски DJ Emotion – Тодор Желязков, загина, пропадайки по склон при опит за траверс в зимни условия Добрила – Ботев в Балкана.

Осем планински спасители от три отряда – Калофер, Карлово и Пловдив, днес успяха да свалят тялото на загиналия. В акцията неоценима помощ са им оказали служители с раткар от база на връх Ботев. Ръководител на акцията е бил Дамян Чолпанов от калоферския отряд.

100 процента алпийски кулоар, около 500 метра при наклон 50-65% е теренът, в който туристът е намерил гибелта си, казват спасителите.

Фирнован сняг и неадекватна екипировка и подготовка са причината за нещастието, казва и Атанас Симеонов от карловския отряд, участник на първа линия при акциите за транспортиране на тялото на загиналия. Също така, както той сподели, в този терен, днес спасителите са осъществили акцията в ураганен вятър и мъгла с видимост до 10 метра, на моменти до нула.

Видео в публикацията – Атанас Симеонов, ПСС-Карлово

Цялата акция е продължила днес около осем часа в изключително тежки и рискови условия.

Какво е важно да знаем, когато предприемаме преходи в зимната планина – следва

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.