fbpx

В плен на бурята! Какво да правим, ако бъдем застигнати от снежна буря високо в планината

Алпинистите Евгений Красницкий (39), Василий Аушев (35), Константин Топоров (37) и Рус Хасбулатов (33) оцеляха при буря продължила с дни през юни 2019 г. Вижте разказа им и съветите на експертите:

Онова, което беше останало от палатката ни, едва покриваше горната част от нашите тела. Отвън, в бялото око на бурята, само нашите обути в котки стъпала ни пазеха да не се плъзнем надолу по склона на вр. Райниър (4267 м). Подът на палатката беше на парчета, а вятърът издуха спалния ми чувал преди два дни. Това беше петият ден в планината.

Константин и Рус спят. Аз лежа буден с Василий, в размисли за моето семейство. И тогава чухме бумтенето на снега, който се откъсна от склона над нас. Стените на палатката се огънаха, докато снегът се разбиваше в тях. Скрих главата между лактите си, докато Василий се метна върху тялото на Рус. Едва когато шумът спря, забелязахме, че Констанин не се движи.

Започнахме това, което имахме за цел да бъде тридневно изкачване на известния ръб Райниър в петък. Бях изкачвал върха шест пъти преди това. Василий и Константин бяха опитни алпинисти, а Рус – елитен катерач на лед. Прозорецът хубаво време беше малък, но аз им се доверих. Тази първа вечер чухме други да говорят за скала край високия лагер, която беше убила алпинист няколко дни преди това. Така че се примирихме с нов план: Аклиматизирахме се в продължение на 24 часа, след което прескочихме височинния лагер, за да стартираме еднодневна атака.

В събота вечер потеглихме в стегнато темпо. Но когато слънцето изгря, снегът омекна и скоро ние забавихме скоростта. Не бяхме достигнали 3650 м до обяд, изтощени и изоставащи с часове от плановете. Достигането на върха по светло беше изключено.

снимка: Alex O’Neal/flickr

Решихме, че можем да стигнем до следващото закътано място привечер и да разпънем палатка. Но Рус продължаваше напред. На някои ледени тераси, които изискват техническо катерене, той действаше безразсъдно и объркано. Това беше надморска болест.

Но склонът беше твърде опасен, за спускане заради мекия сняг. Нямахме избор; Василий избра най-безопасната пътека около леда и продължихме. Беше твърде стръмно, за да спрем за нощувка, а вятърът се усилваше.

Около 17 ч. Василий каза: „Не можем да продължим с Рус по-далеч.“ Той стъпи на площадка в снега. Не беше достатъчно голяма за цялата палатка, затова седнахме вътре, сгушени на частично поддържания под и се опитахме да заспим.

До падането на нощта пориви на вятъра с до 80 км/ч издухаха палатката ни – с нас в нея – надолу по склона. Нашият малък метеорологичен прозорец се затваряше по-бързо от прогнозираното. Вкопахме се с краката си и се изкачвахме с пикелите си нагоре в снега.

До сутринта Рус се тресеше бурно. Трябваше да го свалим. Обадих се на 911, но хеликоптерът не можеше да кацне – поривите бяха твърде силни и наклонът твърде стръмен; решихме да се спуснем на рапел 150 метра надолу до по-равно място. Прекарахме следващите два дни там.

Тези дни бяха мрачни. Рус беше стабилен, но твърде болен, за да се движи, а моите крака се вцепениха и посиняха. Все пак бяхме сигурни, че хеликоптерът ще ни спаси. Разпределихме храната си, обсъждахме възможностите си и се опитвахме да не мислим за най-лошото. На няколко пъти чувахме шума от хеликоптера, но след това той бързо се отдалечаваше.

На петия ден направихме план. Най-безопасното слизане беше по по-мекия източен склон. За да се спуснем, първо трябваше да се изкачим на върха – дотам оставаха над 450 вертикални метра, а ние имахме 4 протеинови бара. Рус се надигна, затова решихме да продължим на следващата сутрин.

Но същата нощ се срути леда. Константин спеше и къс лед се блъсна в лицето му. След това гърдите му останаха неподвижни. Извиках неговото име, когато Васили притисна ухото си към устните на Константин.

Изведнъж Константин изстена. „Кой ме удари в очите?“ Не можахме да не се разсмеем. Това беше най-голямото облекчение, което изпитах от дни.

В сряда се събудихме, покрити от сняг. Хеликоптерът никога нямаше да ни намери – трябваше да се движим. Отне ни няколко часа, за да стигнем до ледника под кратера. Вятърът отново се усили с пориви до 100 км/ч. Слепи, прекарахме четири часа приклекнали на място.

„Нека сложим спалните си чували над нас и да изчакаме вятърът да стихне“, каза Константин. За моя изненада Василий кимна. Но знаех, че ако легнем, снегът ще ни погребе и никога няма да станем.

„Не, трябва да се движим“, изкрещях. С часове продължих да крещя, но никой не помръдна. Но не можех да оставя приятелите си. В крайна сметка вятърът утихна, само малко. Беше време да тръгваме.

Открихме ледена пещера на около 120 м. под върха, за да пренощуваме, а в четвъртък сутринта вятърът най-накрая се успокои. Тази сутрин трябваше да стигнем до кратера на върха, ако искахме да бъдем спасени. Приготвихме литър чай, разделихме последния си бар и започнахме да се движим.

Най-накрая можехме да видим кратера. Чувствах се замаян, нетърпелив да стигна до върха. Но когато склонът стана по-стръмен, останалите трима, се обърнаха към мен и казаха, че нямат енергия да продължат.

Преди да успея да проговоря, чух шум. Хеликоптерът. Този път не се върна без нас. – Разказано от Евгений Красницкий пред Кори Бухай

Училище за умения: Безопасно изкачване

Много неща могат да се объркат на връх като Райниър. Прочетете тези съвети от Стефан Лофгрен, ръководител на програмата за катерене и ръководител на тази спасителна акция, за да се върнете безопасно надолу.

Бъдете консервативни. „Дори квалифицирани хора надценяват своите способности“, казва Лофгрен. Трудно е да компенсирате изгубеното време на височина – бъдете консервативни с целите и ако темпът ви е по-бавен от очакваното, преразгледайте маршрута си.

Гледайте времето. „За да бъдеш опитен алпинист, трябва да си любител на прогнозата за времето“, казва Лофгрен. Преди да започнете изкачването, получете подробна информация за времето, като прочетете няколко източника. Не се опитвайте да предприемете изкачване с малък прозорец хубаво време – изчакайте добра прогноза.

Бъдете достъпни. Ако нещата тръгнат на зле и не можете да се самоспасявате, опитайте се да помогнете на спасителите, които може да са ограничени от силен вятър и сурово време. Отидете до място, което е защитено от стихиите, за да увеличите шансовете си за спасяване.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.