fbpx

Трагедия под Елбрус: петима загинаха, 11 са в болница след адска буря (ВИДЕО)

Петима души загинаха при изкачване на най-високия европейски връх, Елбрус (5642 м). 14 други участници в изкачването са били спасени. Спасителната операция на височина около 5400 метра, продължи повече от седем часа.

„По време на акцията по търсене и спасяване на група туристи на връх Елбрус, 14 души бяха спасени, те бяха евакуирани до долината Азау и предадени на лекари. За съжаление петима души загинаха“ съобщиха за Интерфакс Русия от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации.

Според началника на главното управление на Министерството на извънредните ситуации в Кабардино-Балкария Михаил Надежин, много от хората са ранени. „Известно е, че почти всеки има тежки измръзвания. Някои имат фрактури на крайниците“, каза той пред агенция ТАСС.

Помощта е поискана след рязко влошаването на времето на връх Елбрус. Според източник на ТАСС експедицията е включвала хора от 11 региона на Русия. Източник на Интерфакс уточни, че всички те са били на възраст „над 30 години, повечето от тях без опит“.

Групата е била на височина около 5400 метра, когато времето рязко се влошило. Скоростта на вятъра е достигала 40 метра в секунда, а температурата минус 20 градуса. Видимостта е била изключително малка, което е затруднило спасителната операция, съобщи Министерството на извънредните ситуации в Кабардино-Балкария. Търсенето е било затруднено и от факта, че групата се е разпръснала, заяви представител на регионалното министерство на извънредните ситуации в интервю за ТАСС.

В операцията са участвали около 70 спасители и 16 машини. Образувано е наказателно дело за причиняване на смърт при предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност.

РИА Новости, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на Кабардино-Балкария, пояснява, че 11 от 14 оцелели са били приети в болница за лечение: двама са в интензивно лечение, трима са на терапия, трима са в отделението за изгаряне, двама са в травматология, а един е в отделението по гръдна хирургия.

снимка: Телеграм/ Канал Маш Гор

Какво точно се е случило
Спасител разказа в интервю за ТАСС, че групата е била изоставена от един от придружаващите я водачи.

„Водачът, който доведе хората до планината, ги оставя и слиза, срещнахме го по пътя. Пред нас виждахме две светлини, надявахме се, че ще ги спасим“, каза представителят на спасителния отряд.

Организаторът на изкачването Денис Алимов от клуб Elbrus.guide заяви пред медиите, че групата е била придружена от четирима професионални водачи, които са направили всичко възможно да спасят хората.

снимка: Телеграм/ Канал Маш Гор

Според Алимов групата първоначално се е състояла от 20 души – 16 участници и четирима водачи. Когато те тръгват, имало силен вятър, но времето било стабилно, а групата поддържала добро темпо.

Първите проблеми по време на изкачването започват, когато една от участничките в прехода се влошава. Един от водачите започва заедно с нея спускане към седлото на Елбрус, а останалите продължават пътя си към върха.

 

Жената умира в ръцете на водача около 11:00-12:00 часа. Тогава той маркира мястото, където е тялото й, с раница и започва да чака останалата част от групата. Тъй като те се бавят, около 15:00 часа той се свързва с лагера и започва да се спуска сам. Тогава подава и сигнал до спасителите на Министерството на извънредните ситуации.

Групата се разделила на три части

Междувременно, както обяснява Алимов, един от участниците в изкачването чупи крака си.  „Вероятно поради това групата загуби време, времето се влоши катастрофално“, разказва той пред ТАСС.

В този момент водачите решават да разделят групата на три части, така че тези, които могат да вървят по-бързо, да не чакат по-бавните. Докато слизат, още двама души умират в една от групите. По-късно още двама души са починали в болницата.

„Но решението за разделяне беше правилно, иначе там щеше да има още жертви“, смята Алимов. По думите му, водачите също са получили тежки измръзвания и наранявания. „Един от тях на практика ослепя, беше много замръзнал“, каза Алимов.

Това е една от най-големите трагедии в историята на изкачванията на Елбрус. Най-ужасната трагедия е от 2006 г., когато лавина погреба 11 души.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!