fbpx

СТАРТИРА БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ

Фестивалът на планинарското кино в Банско ще бъде официално открит тази вечер в 18:30 ч. Презентационните събития текат с пълна сила от днес сутринта.

Форумът на екстремните спортове, планини и приключения в България се състои за 18-ти път и отново събира на родна земя едни от най-добрите и актуални приключенци и екстремни личности в света.

Гвоздей в тазгодишното издание е гостуването на Томас Хубер (Германия) – един от най-големите спортни катерачи днес, автор на премиери по най-трудните скални турове в света, практикуващ B. A. S. E. jumping и полети с костюм-крило. Той ще изнесе мотивационна лекция в събота на 24.11.

Акцент в програмата тази година ще бъде специален панел „Те могат – хората с увреждания и екстремните спортове“. Гост-лектор е Урко Барандиаран (Испания) – пара-катерач, загубил десния си крак при автомобилна катастрофа. Това обаче не му пречи да живее активно и със завидна упоритост да следва все по-трудни цели.  За своите успехи в състезателното катерене през 2014 г. е удостoен с престижната награда “Arco Rock Legends”.

Сред официалните гости е и режисьорът Матиас Майер (Австрия) – фрийрайдър, който лично ще представи филма си  „Ничия земя – експедиция Антарктика”. Той показва как в екстремен студ, леден терен и пустинен климат, свободното каране на ски става възможно. Други гости на фестивала са Марио Виелмо (Италия) – алпинист и режисьор, Фредерик Жентет (Франция) – екстремен скиор с премиерни спускания в Перу и Европа, Себастиано Валентини (Италия) – алпинист, участвал в множество експедиции в Хималаите и Алпите, д-р Волкер Шофел (Германия) – спортен лекар и лекар към експедиции с премиерни изкачвания в Малайзия и Тайланд.

Прочети  Над 100 филма за планини на 10-тото издание на Международния фестивал в Банско

От българска страна елитът също е събран в Банско. Методи Савов ще представи презентация с повод 40 години от първо българско изкачване по японската диретисима на Айгер. Николай Петков ще разкаже за знаковото изкачване на голямата стена Транго Тауър в Пакистан, а Кънчо Долапчиев ще говори за 50-годишните традиции на ски-алпинизма у нас. Алексей Жалов, Жорж Влайков, Константин Стоилов и Диляна Христова ще презентират пещерното дело, екстремният сноубордист Владимир Павлов ще открехне завесата към опасния чар на свободния спорт. За предизвикателствата пред планинските гидове от първо лице опит ще споделят  Георги Георгиев, Виктор Варошкин и Георги Пенев. Още много популярни имена от планинските и екстремни среди ще си дадат среща в Банско от днес до неделя, 25.11. Можете да ги срещнете на всяко от пъстрите събития на фестивала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.