fbpx
петък, май 24, 2024
ВидеоЛитература и киноНовини

Полският филм „Dreamland“ носител на Гран При на Банско Филм Фест ‘2018

Полският филм „Dreamland“ спечели Голямата награда, Гран При, на тазгодишното издание на Международния фестивал на планинарското кино в Банско. Режисьор на лентата е Станислав Бербека. В документалния си филм  той съживява спомена за баща си Мачией Бербека.

мачией барбека
Мачией Бербека преди заминаването за Броуд Пик ‘2013

Полският алпинист е от златното поколение, осъществило редица премиерни зимни изкачвания на осемхилядници. Бербека прави първо зимно изкачване на Манаслу на 12 януари 1984 г., а на 12 февруари 1985 г. изкачва Чо Ойю по нов маршрут. Той е първият човек, осъществил зимно изкачване на осемхилядник в  планината Каракорум. На 6 март 1988 г. той изкачва Роки Съмит (8028 м). Загива, заедно с Томаш Ковалски на слизане от Броуд Пик на 6 март 2013 г., малко след като са осъществили първо зимно изкачване на върха.

За първи път на фестивала в Банско беше присъдена награда на името на Петър Атанасов, основателят на форума, който загубихме това лято. Специалният приз за най-добър сценарий беше присъден на  „Ама Даблам, свещената планина“, филм на знаменития Райнхолд Меснер.

Награда за филм за алпийски спортове  спечели “Руси – Коломбин, дуел за върха” на швейцареца Пиер Морат.

Призът за цялостна реализация в екстремни условия  грабна лентата “Полет на 8000 метра“ на французина Антоан Жерар.

Специалната награда на община Банско за културна стойност беше присъдена за “Sand Climbing – The Seventies” (Чехия, Карел Влъчек)

Специалната  награда на журито отиде за “Balkan Cycling Adventure” (Белгия, Жан-Хю Гури)

Призът на публиката спечели „No man`s land – expedition Antarctica“ (Австрия, Матиас Майер)

снимка: Фейсбук страница на БФФ

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!