fbpx

Стотици се включиха в еко-събитието „Бягане за Радуловци – надбягай мината“

Проект за нова въглищна мина в Северозападна България стана причина „Грийнпийс“ – България да организира събитие с природозащитна мисия – “Бягане за Радуловци – Надбягай мината”.

Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт – така описват организаторите на маратона сливненските села Братушково, Радуловци и Алдомировци.

Те обаче са заплашени от проект за нова въглищна мина.

Над 200 души се включиха в бегаческото събитие вчера, на 3 октомври, и с участието си заявиха, че не са съгласни природата на селата да бъде разрушавана по този начин.

„Къщите в селата Алдомировци, Радуловци, Бърложница и Братушково са на няколкостотин метра от мястото, където се планира изграждането на тази нова въглищна мина. Организираме „Бягане за Радуловци“, за да надбягаме мината и да покажем, че въглищата нямат място в 21 век,“  коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Бягането бе подкрепено от професионалния бегач и ориентировач Кирил Николов – Дизела. Той официално подкрепи каузата, както и победителят на състезанието „Витоша 100“ Ивайло Атанасов. Олимпийската състезателка по ски бягане Антония Григорова също заяви солидарност с инициативата. В състезанието участваха и десетки местни бегачи.

„Имаме един от редките шансове да дадем гласа си предварително за нещо, което не харесваме, а не постфактум да протестираме, когато вече няма много какво да се направи,“

заяви Кирил Николов – Дизела

„Аз съм от Перник и съм видял какво се случва с мините много добре – няма възстановяване десетки, да не казвам и стотици години. Дошъл съм да се включа в бягането и се надявам това мероприятие да доведе до вземането на отговорни решения от отговорните за това институции,“ сподели Олег Крумов, дошъл от Перник за събитието.

В делото участва и Община Сливница, която представлява интересите на местното население и притежава земи в засегнатата територия.

„Всеки с просто око може да види защо не искаме да има мина. Като погледнете тази цялата природа. Като си представите, че градът е на 22 км от София, всичките ни села са на около 30 км от София. Във всяка една нормална държава, където и да отидете – около големите градове са едни от най-луксозните места за живеене. Ние в тази посока искаме да се развиваме,“

коментира кметът на гр. Сливница Васко Стоилков.

В района на селата има екопътеки, язовир, подходящ за водни спортове със съоръжения за практикуване на уейкборд.

Алдомировското блато, което също се намира в близост, е защитена местност и дом на защитени птици.

Събитието беше част от международна мобилизация за защита на климата.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!