fbpx

Стотици се включиха в еко-събитието “Бягане за Радуловци – надбягай мината”

Проект за нова въглищна мина в Северозападна България стана причина “Грийнпийс” – България да организира събитие с природозащитна мисия – “Бягане за Радуловци – Надбягай мината”.

Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт – така описват организаторите на маратона сливненските села Братушково, Радуловци и Алдомировци.

Те обаче са заплашени от проект за нова въглищна мина.

Над 200 души се включиха в бегаческото събитие вчера, на 3 октомври, и с участието си заявиха, че не са съгласни природата на селата да бъде разрушавана по този начин.

„Къщите в селата Алдомировци, Радуловци, Бърложница и Братушково са на няколкостотин метра от мястото, където се планира изграждането на тази нова въглищна мина. Организираме „Бягане за Радуловци“, за да надбягаме мината и да покажем, че въглищата нямат място в 21 век,“  коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Бягането бе подкрепено от професионалния бегач и ориентировач Кирил Николов – Дизела. Той официално подкрепи каузата, както и победителят на състезанието „Витоша 100“ Ивайло Атанасов. Олимпийската състезателка по ски бягане Антония Григорова също заяви солидарност с инициативата. В състезанието участваха и десетки местни бегачи.

„Имаме един от редките шансове да дадем гласа си предварително за нещо, което не харесваме, а не постфактум да протестираме, когато вече няма много какво да се направи,“

заяви Кирил Николов – Дизела

„Аз съм от Перник и съм видял какво се случва с мините много добре – няма възстановяване десетки, да не казвам и стотици години. Дошъл съм да се включа в бягането и се надявам това мероприятие да доведе до вземането на отговорни решения от отговорните за това институции,“ сподели Олег Крумов, дошъл от Перник за събитието.

Прочети  Утре стартира фристайл състезание в Пампорово

В делото участва и Община Сливница, която представлява интересите на местното население и притежава земи в засегнатата територия.

„Всеки с просто око може да види защо не искаме да има мина. Като погледнете тази цялата природа. Като си представите, че градът е на 22 км от София, всичките ни села са на около 30 км от София. Във всяка една нормална държава, където и да отидете – около големите градове са едни от най-луксозните места за живеене. Ние в тази посока искаме да се развиваме,“

коментира кметът на гр. Сливница Васко Стоилков.

В района на селата има екопътеки, язовир, подходящ за водни спортове със съоръжения за практикуване на уейкборд.

Алдомировското блато, което също се намира в близост, е защитена местност и дом на защитени птици.

Събитието беше част от международна мобилизация за защита на климата.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!