fbpx

Хималаите в условията на COVID-19: екип на армията на Бахрейн изкачи Лобуче

Eкспедицията на Кралската гвардия на Бахрейн в Хималаите изкачи успешно вр. Лобуче (6119 м) в района на Еверест вчера, 3 октомври.

Това е единствената чуждестранна експедиция към момента, която получи разрешение в пандемичната ситуация на Covid-19 за изкачване на върхове от страната на Непал през 2020 г.

25 души са стъпили на върха, заедно с водачите от туроператорската агенция Севън Съмитс Трекс и наетите шерпи. Сред тях има и трима британци.

Две експедиции в Хималаите разреши непалското правителство

Изкачването бе предварително заявено като аклиматизационно. Целта на отбора на Бахрейн е осемхилядникът Манаслу (8163 м.), осмият по височина връх в света. Следващите им намерения са изкачване на Еверест (8848 м.) идната пролет.

В момента шерпите вече са подготвили базовия лагер за бахрейнците за Манаслу и са фиксирали въжетата към третия височинен лагер.

Алпинистите планират да се преместят в базовия лагер до 6 октомври.

Друго изкачване в Хималаите в ковид ситуацията бе направено от китайска експедиция на Чо Ою (8021 м) на 30-ти септември. 23 души са се изкачили на шестия по височина връх на планетата.

Преди тях, през пролетта, друга експедиция от Китай получи разрешение за Еверест, след като страната отвори достъпа до върха за свои алпинисти през април. Китайският екип направи ново замерване на височината на върха през май, но резултатите от него все още не са обявени.

Еверест по-нисък с четири метра според китайско измерване

Към момента също така, освен хората от Бахрейн, в Хималаите е и друга национална експедиция от шестима непалци. Тяхната цел е изкачване през октомври на вр. Барунце (7129 м.), който се намира южно от Еверест.
Датата, която към момента непалското правителство е обявило за подновяване на издаването на пермити, е 17 октомври.

Прочети  Изложба на картини от Хималаите представят в Своге

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.