fbpx

Полски алпинист загина в Каракорум, друг е спасен при опит за изкачване на малко известен връх

Полски алпинист загина при падане в опит за изкачване на малко известния връх Ди Сар (Dhee Sar, 6200 m) в Каракорум в района на Гилгит-Балистан (северен Пакистан – б.р.), съобщават пакистански медии.

Партньорът му е спасен от третия лагер на 400 метра преди върха и евакуиран с военен хеликоптер, след което е настанен в болница. Той няма наранявания.

Михал Илчук и Якуб Богдански били в Лагер 3 на 5800 м., когато в четвъртък сутринта Илчук пада. Богдански подава сигнал чрез сателитен телефон до туристическата им агенция в Полша, както и към местния водач Мохамад Абас. Той е бил отпратен няколко дни преди това в селото си на един ден път пеша от базовия лагер с уговорката да се върне след три дни.

Водачът тръгва веднага към мястото на инцидента, а полското посолство в Исламабад иска армейските авиационни части да изпратят хеликоптер за спасителна акция.

В четвъртък военен хеликоптер е направил опит да намери алпинистите, но не успява заради лошо време и се връща обратно.

Междувременно седемчленен пакистански спасителен екип стига до базовия лагер в същия ден вечерта.

Вчера сутринта водачът Абас съобщава за смъртта на Илчук.

Четирима от членовете на спасителния екип се изкачват до Лагер 3 и спасяват Богдански. Тялото на Илчук обаче не може да бъде свалено и ще остане завинаги в планината.

За разлика от ограничените зони като K2 и Броуд пик в Каракорум, там от туристите и алпинистите не се изискват специални разрешителни и инструктаж от Пакистанския алпийски клуб, казват местни туроператори.

Много катерачи предпочитат да изкачват по-малко известни 5000-7000 метрови върхове в Каракорум. Такива там има стотици, като много от тях са по-предизвикателни технически от някои от най-високите върхове в света. С това те привличат уникална категория алпинисти, които често получават и правото да назоват неизвестен връх, след като са го изкачили.

Comments

comments

Прочети  Зимните експедиции в Хималаите и Каракорум този сезон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!