fbpx

Полски алпинист загина в Каракорум, друг е спасен при опит за изкачване на малко известен връх

Полски алпинист загина при падане в опит за изкачване на малко известния връх Ди Сар (Dhee Sar, 6200 m) в Каракорум в района на Гилгит-Балистан (северен Пакистан – б.р.), съобщават пакистански медии.

Партньорът му е спасен от третия лагер на 400 метра преди върха и евакуиран с военен хеликоптер, след което е настанен в болница. Той няма наранявания.

Михал Илчук и Якуб Богдански били в Лагер 3 на 5800 м., когато в четвъртък сутринта Илчук пада. Богдански подава сигнал чрез сателитен телефон до туристическата им агенция в Полша, както и към местния водач Мохамад Абас. Той е бил отпратен няколко дни преди това в селото си на един ден път пеша от базовия лагер с уговорката да се върне след три дни.

Водачът тръгва веднага към мястото на инцидента, а полското посолство в Исламабад иска армейските авиационни части да изпратят хеликоптер за спасителна акция.

В четвъртък военен хеликоптер е направил опит да намери алпинистите, но не успява заради лошо време и се връща обратно.

Междувременно седемчленен пакистански спасителен екип стига до базовия лагер в същия ден вечерта.

Вчера сутринта водачът Абас съобщава за смъртта на Илчук.

Четирима от членовете на спасителния екип се изкачват до Лагер 3 и спасяват Богдански. Тялото на Илчук обаче не може да бъде свалено и ще остане завинаги в планината.

За разлика от ограничените зони като K2 и Броуд пик в Каракорум, там от туристите и алпинистите не се изискват специални разрешителни и инструктаж от Пакистанския алпийски клуб, казват местни туроператори.

Много катерачи предпочитат да изкачват по-малко известни 5000-7000 метрови върхове в Каракорум. Такива там има стотици, като много от тях са по-предизвикателни технически от някои от най-високите върхове в света. С това те привличат уникална категория алпинисти, които често получават и правото да назоват неизвестен връх, след като са го изкачили.

Прочети  Поклонението пред Георги Атанасов - Джиджи ще бъде в сряда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook