fbpx

Страхът от коронавирус заплашва пролетния сезон на Еверест

Заради разпространяващата се епидемия от коронавирус, туроператори от Непал вече се опасяват, че туризмът в страната ще понесе значителни икономически и материални щети в периода на традиционното масово изкачване на Еврест, период, който обикновено започва в края на март.

По това време в базовия лагер на Еверест от непалска страна обикновено се събират над 1000 души от цял свят.

Според статистиката от 2019 г. от непалска страна в базовия лагер са били регистрирани 44 експедиции с общо 1192 алпинисти, сред които 381 иностранцев, 14 непалски алпинисти и 479 височинни носачи.

От страна на Тибет са били над 27 експедиции с 341 алпинисти, включително 159 чужденци и 182 непалски носачи.

По думите на туроператорите, много китайски алпинисти, съставящи значителна част от изкачващите Еверест, вече са започнали да отменят своите заявки за участие в експедициите,  опасявайки се от разпространението на вируса COVID-19, който вече отне живота на над 2800 души и се разпространи в 42 страни по света.

Пасанг Шерпа, управляващ директор на компанията “Pioneer Adventure Treks”, съобщи, че седем китайски клиента на неговата компания вече са се отказали от плановете си да участват в експедицията през пролетта на 2020 г.

“В тази ситуация ние, за съжаление, можем да се сблъскане с такава ситуация, в която клиентите от Китай, Иран, Южна Корея, Япония и няколко европейски страни, в това число и Италия, да се откажат от заявките си за участие”, каза президентът на  Непалската ассоциация на туроператорите Дамбер Параджули.

Освен това, “масло в огъня” налива и отсъствието на план на непалското правителство да не допусне разпространението на коронавируса да повлияе негативно на туристическия отрасъл в страната.

Риши Бхандари, управляващ директор на компанията “Satori Adventure” заяви, че ако правителството на Непал в най-близко време не представи план за действия срещу заплахата от разпространение на коронавируса в страната, то сезонът на Еверест през 2020 г. ще се сблъска с големи проблеми.

Прочети  Мъж оцеля 47 дни в Хималаите само със сол и вода

Отмяната за заявки за участие в експедициите не е проблем само в Непал. От тибетска страна също са регистрирани подобни случаи:

“Най-малко шестима италиански алпинисти, които планираха изкачване на Еверест от страна на Тибет, вече отмениха своето участие с моята компания”, заяви Риши.

В същото време, според съобщенията на Тибетската асоциация по алпинизъм, Китайското правителство не планира закриване или ограничаване на достъпа на алпинисти до еверест в сезона 2020 г.

С разрастване на страховете пред коронавируса, Мингма Шерпа, ръководител на най-голямата туристическа компания в Непал Seven Summit Treks, каза, че много алпинисти все още се колебаят във вземането на решение дали да се присъдеинят към експедиция до Еверест или не.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!