fbpx

Страхът от коронавирус заплашва пролетния сезон на Еверест

Заради разпространяващата се епидемия от коронавирус, туроператори от Непал вече се опасяват, че туризмът в страната ще понесе значителни икономически и материални щети в периода на традиционното масово изкачване на Еврест, период, който обикновено започва в края на март.

По това време в базовия лагер на Еверест от непалска страна обикновено се събират над 1000 души от цял свят.

Според статистиката от 2019 г. от непалска страна в базовия лагер са били регистрирани 44 експедиции с общо 1192 алпинисти, сред които 381 иностранцев, 14 непалски алпинисти и 479 височинни носачи.

От страна на Тибет са били над 27 експедиции с 341 алпинисти, включително 159 чужденци и 182 непалски носачи.

По думите на туроператорите, много китайски алпинисти, съставящи значителна част от изкачващите Еверест, вече са започнали да отменят своите заявки за участие в експедициите,  опасявайки се от разпространението на вируса COVID-19, който вече отне живота на над 2800 души и се разпространи в 42 страни по света.

Пасанг Шерпа, управляващ директор на компанията „Pioneer Adventure Treks“, съобщи, че седем китайски клиента на неговата компания вече са се отказали от плановете си да участват в експедицията през пролетта на 2020 г.

„В тази ситуация ние, за съжаление, можем да се сблъскане с такава ситуация, в която клиентите от Китай, Иран, Южна Корея, Япония и няколко европейски страни, в това число и Италия, да се откажат от заявките си за участие“, каза президентът на  Непалската ассоциация на туроператорите Дамбер Параджули.

Освен това, „масло в огъня“ налива и отсъствието на план на непалското правителство да не допусне разпространението на коронавируса да повлияе негативно на туристическия отрасъл в страната.

Риши Бхандари, управляващ директор на компанията „Satori Adventure“ заяви, че ако правителството на Непал в най-близко време не представи план за действия срещу заплахата от разпространение на коронавируса в страната, то сезонът на Еверест през 2020 г. ще се сблъска с големи проблеми.

Отмяната за заявки за участие в експедициите не е проблем само в Непал. От тибетска страна също са регистрирани подобни случаи:

„Най-малко шестима италиански алпинисти, които планираха изкачване на Еверест от страна на Тибет, вече отмениха своето участие с моята компания“, заяви Риши.

В същото време, според съобщенията на Тибетската асоциация по алпинизъм, Китайското правителство не планира закриване или ограничаване на достъпа на алпинисти до еверест в сезона 2020 г.

С разрастване на страховете пред коронавируса, Мингма Шерпа, ръководител на най-голямата туристическа компания в Непал Seven Summit Treks, каза, че много алпинисти все още се колебаят във вземането на решение дали да се присъдеинят към експедиция до Еверест или не.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!