fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортове

Свалят тела на загинали алпинисти от Еверест в рамките на почистването му

В една сутрин на май 2017 г. Дава Финжхок Шерпа и екипът му направиха план за сваляне, докато стояха около мъртво тяло в Хималаите. Беше около година, откакто индийският алпинист Гутам Гош, 50-годишен полицай от Колката, почина близо до върха на Еверест. Лицето му беше побеляло черно, а тялото му твърдо като скалата до него.

Дава и четирима други шерпи от агенцията Seven Summit Treks ще прекарат следващите 28 часа в „зона на смъртта“ без храна или сън, а след това още няколко дни се спускат надолу, преди най-накрая да предадат тялото на Гош на семейството му в Катманду.

Тялото на индиеца се намирало на 8 400 метра височина. Надморската височина е едно от многото препятствия, които екипът на Дава трябва да преодолее.

„Той беше висок около 1,83 м. и над 120 кг заради снега. Отне ни почти час, само за да преместим тялото ”, казва Дава.

Петима шерпи измъкват трупа в носилка, докато вървят надолу по тясна, коварна пътека с помощта на ледокопи и въжета. Използването на носилка наистина попречи на замръзналото тяло да се разпадне, за което те се притесняваха, но и ги забави. За да станат още по-лоши нещата, все още се изкачваха алпинисти към върха и им се налагаше периодично да отстъпват, за да избегнат задръствания.

„Всяка минута се брои на тази височина, защото лесно бихте могли да загубите чувството си и да загинете, дори когато приемате кислород“, казва Дава.

Изморени, жадни, гладни и премръзнали при пристигането им в лагер четири, разположен на 7 925 метра, колегите му пожелаха да си починат и да пият вода, но Дава ги притиска, за да продължат да се движат, от страх да не умрат.

„Спомнях си много пъти членовете на моето семейство, особено сина ми“, спомня си Дава.

Правителството на Индия е похарчило около $200 000 за сваляне на телата на Гош и още двама от Еверест през тази седмица, според Мингма Шерпа, също от Seven Summit Treks.

Тази успешна мисия става доказателство за възможността да бъдат свалени всички тела от Еверест, нещо, което някога се е смятало за невъзможно и често е цитирано като извинение да не свалят мъртвите. Но също така отново се разисква дали мисиите си струват риска и парите, особено когато нито засегнатите семейства, нито правителствата искат да поемат разходите.

Точните данни не са налични, но правителствените оценки сочат, че повече от 150 тела на над 300 алпинисти, загинали на Еверест, остават на планината, много дълбоко в снега. Свалянето им струва до $100 000, цяло състояние дори за скъпия стандарт на Еверест, за да свали тялото, в зависимост от факторите, включително височината и необходимия брой шерпи.

Много алпинисти и водачи смятат, че телата трябва да бъдат оставени там, за да се зачете любовта на мъртвите алпинисти към планините и с оглед на цената.

„Много тела са там, защото членовете на семействата им не са искали да ги свалят“, казва Ками Рита Шерпа, водач, който е изкачил Еверест рекордните 24 пъти.

„Като се има предвид, че кампанията за почистване получава толкова малък бюджет, приоритетът трябва да бъде почистването на боклука, който разрушава планината“, казва той.

Други смятат, че свалянето на телата е незаменимо, независимо кой поема разходите, тъй като през последните години много трупове са започнали да излизат на повърхността с обилното топене на снеговете.

Това мнение се споделя и от някои непалски служители, които на 30 юли обявиха, че Непал ще отвори отново Еверест и други планини за алпинисти за есенния сезон от септември до ноември, въпреки нарастващите коронавирусни инфекции в страната и които през последните години попаднаха под обстрел за влагане на пари в човешки живот чрез издаване на твърде много разрешителни.

Данду Радж Гхимире, генерален директор на Министерството на туризма, казва, че в неговия отдел все още липсват ясни планове за телата, но добавя, че се надява постепенно да ги свали като част от по-голяма кампания за почистване.

„Свалихме четири тела през миналата година“, казва Гхимире. „Други ще се свалят постепенно, но всичко ще зависи от парите и ресурсите.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!