fbpx

Спасителна акция над Сопот през уикенда

Петима планински служители са оказали съдействие на изгубени туристи в района над Сопот в Стара Планина в събота. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинска спасителна служба.

Акцията е приключила през един часа през нощта, а е започнала в 21:40 часа.

Състоянието на туристите е добро.

Две жени и един мъж от града, всеки от тях на възраст около 70 години, тръгнали да берат боровинки. Проучили, че има добри находища на ценния плод около връх Купена.

Мъжът бил ходил там преди 30 години и имал самочувствието, че от тогава досега може да се справи с терена и планинските пътеки. Въоръжени с кофи и чували тримата поели нагоре в Балкана. Късно следобед обаче потънали в местност с гъста храстовидна и гориста растителност  и се изгубили. За да излязат на пътека първоначално тръгнали според тях на юг, после на запад, но реално нямали представа къде са.

Около 21.00 часа, уплашени от наближаващата нощ, те позвънили на тел. 112. Екипът на Планинската спасителна служба в Сопот бил сформиран за броени минути и в 21.30 мъжете потеглили.

Много ни помогна фактът, че и тримата имаха телефони с добре заредени батерии и можехме да разговаряме и да получаваме информация за състоянието и местонахождението им, разказа пред „Марица“ началникът на отряда Цвятко Цветков.

Спасителите се движили в тъмнината през труден терен, обрасъл с гъста висока растителност и придвижването било мъчително. Те обаче намерели изгубените в Балкана сопотненци и ги върнали невредими у дома им.

Нямаха никаква подготовка за подобен излет в планината, коментира Цвятко Цветков. Бяха с летни дрехи и летни обувки, бяха поели към непознат участък на Балкана, доверявайки се на спомени от преди 30 години, уточни той.

Цветков припомни, че в планината трябва да се тръгва с водач, който познава терена, както и с подходяща екипировка. Техният злополучен излет все пак приключи с щастлив край, но нека да е за поука на всички, които имат намерение да ходят в планината – да не тръгват неподготвени, предупреди Цветков

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!