fbpx

За първи път в Стара планина: „Балкан Ултра“

Първото издание на ултрамаратона „Балкан Ултра“ беше проведено в събота. Уменията си по трасето с дължина 80 км и положителна денивелация 6500 метра изпробваха някои от най-добрите планински бегачи в България. Маршрутът не беше маркиран, а участниците се ориентираха по собствени GPS устройства. При влошаване на времето бегачите имаха на разположение 5 хижи за подслон.

„Това състезание се провежда за първи път, по страшно стръмно и предизвикателно трасе и то в сърцето на Централен Балкан – най-красивата част от Стара планина“ – каза пред БНР победителят Калоян Пейчев-Кофето. Той постигна време 13 часа и 30 минути. Целта му е била да финишира в рамките на контролното време от 20 часа.

„Все пак, познавайки голяма част от трасето, исках да изпробвам възможностите си и да се опитвам да преминавам между пунктовете колкото мога по-бързо. В крайна сметка, резултатът беше изненадващ и за мен, и за организатора, което може само да ни радва и да ни кара да си поставяме по-високи цели за догодина. Интересното в случая е, че още от самия старт си бях подготвил храна за цялото трасе и така се получи, че запасите ми стигнаха до финала, не се наложи дори и една вафла да си купя по пътя. Това прави стила на преминаване unsupported или изцяло без външна помощ. Така състезанието за мен се превърна в 100% приключение с официално времеизмерване“.

По мнението и на Калоян, и на други участници в ултрамаратона, сложността на трасето и забраната на външна помощ, освен на пунктовете, прави състезанието по-интересно и много по-стойностно.

„Но, разбира се, всяко състезание си има своя чар, независимо от стила на преминаване. Хората са казали, че за всеки влак си има пътници и е хубаво да има различно сложни състезания“.

Друг известен български ултрамаратонец – Росен Русев е един от организаторите на „Балкан Ултра“.

„След доста години в планината и вече след не малко като участник в състезания по планинско бягане, организирането на такова събитие за мен е естествен процес. Всъщност, още от 2016 г. организирам доста големи тренировъчни групови бягания в планините, най-често по непопулярни маршрути“.

Росен казва, че Централен Балкан е мястото, което му е най-много на сърце и което познава най-добре.

„В тази красива част на Стара планина няма състезания, освен скоростното изкачване на вр. Ботев. Идеята зад „Балкан Ултра“ е да се съберат отбрани подготвени участници и да преминат близо 80-километровата дистанция и огромната денивелация за по-малко от 20 часа. Хижа Плевен е идеалната стартова и финална точка, защото разполага с голям леглови капацитет, база на планинската спасителна служба, гостоприемни хижари и страхотно местоположение в близост до внушителния Северен Джендем. Липсата на допълнителна състезателна маркировка и подкрепителни пунктове е максимално щадящо за природата… и не толкова за човека.

Това е едно приключение за физически и психически подготвени хора, които искат да тестват силите си и да се насладят на уникалната природа на района“.

Десислава Цветанова е единствената финиширала жена. В генералното класиране е 10-а, с време 17 часа и 12 минути.

Росен пък отбелязва, че COVID-19 не е повлиял по някакъв съществен начин на организацията „защото, така или иначе, „Балкан Ултра“ не цели масовост, а планинското бягане е един от най-рисковите спортове, предвид ситуацията. Разбира се, ако имаше забрана за посещения на хижи и организиране на такива събития, състезанието нямаше да може да се проведе“.

Изводите му са, че хората са гладни за подобен род преживявания

„Участниците имат две нощувки на хижата, получава се страхотна приятелска атмосфера, създават се много запознанства, а настроението е „на шест“. „Балкан Ултра“ ще се провежда всяка година, а трасето няма да има промени, така се правят традиции и рекорди за най-бързо преминаване. Всеки може да сравни на какво ниво е, спрямо предишно свое преминаване“.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!