fbpx

Свирепа зима в Хималаите и Каракорум. Двама алпинисти са в неизвестност по склоновете на Нанга Парбат, Втори лагер на К2 е разрушен (ВИДЕО)

Няма връзка с италианеца Даниеле Нарди и британеца Том Балърд от 22 февруари (според друга информация, Даниеле се е обадил на съпругата си на 24.02 вечерта, пише руски сайт). Със сигурност се знае, че двамата алпинисти са слезли от Лагер 4 в Лагер 3 в петък на 22-ри при опита си да щурмуват Нанга Парбат през зимата.

Времето през изминалите дни е било много лошо, визуалният контакт с Нарди и Балърд също е загубен. Въпреки, че днес е било слънчево, движение по стената не е забелязано.

Пакистанското въздушно пространство през целия ден е останало затворено заради сблъсъци между Пакистан и Индия и не е било възможно днес да бъде изпратена помощ до базовия лагер по въздух.

Италианските и британските власти са преговаряли за организация на въздушен коридор.

По информация на планинския водач и алпинист Карим Шах Низари (Karim Shah Nizari) пакистанската армия ще осигури хеликоптери за спасителна операция утре сутринта.

В нея ще се включи опитният пакистански алпинист Али Садпар (Ali Sadpara), който е и един от първите, изкачили Нанга Парбат през зимата, заедно с Алекс Чикон и Симоне Моро.

Нарди и Балърд в един от височинните лагери

Нарди и Балърд пристигнаха в подножието на върха в края на декември 2018 г. и въпреки тежките снеговалежи и променливите атмосферни условия, успяха да изградят Лагер 2 на 5200 метра и Лагер 3 на 5700 м. в цепнатина в основата на реброто Мъмери. По-късно двамата започнаха изкачване нагоре и установиха Лагер 4 на височина 6200 метра. Първоначално Нарди и Балърд действаха съвместно с двама пакистанци – Карим Хаят и Рахмат Ула Баиг, но те напуснаха експедицията.

Прочети  Зимните експедиции на осемхилядниците започнаха

В същото време на К2 международната руско-казахстанско-киргизска експедиция все още не губи надежда за първо зимно изкачване на върха, въпреки че вчера трима от членовете й – Роман Абилдаев, Константин Шепелин и Илдар Габасов са напуснали базовия лагер, а Лагер 2 е почти изцяло разрушен. Алекс Чикон също е слязъл от Лагер 2, тъй като времето е било много лошо и не е било възможно да следва плана си за продължаване към Лагер 3.

Comments

comments

One thought on “Свирепа зима в Хималаите и Каракорум. Двама алпинисти са в неизвестност по склоновете на Нанга Парбат, Втори лагер на К2 е разрушен (ВИДЕО)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!