fbpx
петък, юли 12, 2024
ВидеоЕвропаЕкстремни спортовеПо светаСпелеологияТуризъм

Тайнствата на Постойнска яма (ВИДЕО)

Пещерната система Постойна (по-известна и като Постойнска яма) в Словения предлага най-дългия подземен туристически маршрут (5,23 км) в света. Със своята дължина от 24 км тя е най-дългата пещера в страната. Дълбочината й е 115 м.  Пещерата е издълбана от водите на река Пивка. Разположена на три нива – богата на образувания в средната си част и с подземна река в най-долната.

За първи път пещерната система е описана през 17 век от Янез Вайкард Валвасор. Най-красивите й части открива през 1818 г. местният жител Лука Чеч, докато подготвя известната тогава част от пещерата за посещение от първия австрийски император Ференц I. През 1819 г. Постойна е отворена за посещения.

В първите две трети от туристическата обиколка на Постойна посетителите се придвижват с туристическо влакче. Релсите му са положени през 1872 г. Първоначално то е бутано от самите гидове, а в началото на 20 век се задвижвало от парен локомотив. Електрическото влакче е пуснато през 1945 г.

Пещерата държи и още един рекорд. Тя е електрифицирана през далечната 1884 г., изпреварвайки дори днешната словенска столица Любляна.

Постойна е местообитание на ендемитът пещерен протей (или още човешка рибка), който е най-голямото пещерно земноводно в света. Туристическият маршрут в пещерата минава край аквариум с протеи.

Тайнствата на Постойна я правят една от най-посещаваните в света. Само през 2016 г. тя е посетена от 37 млн. туристи. Обиколката продължава 1:30 ч.

[fbvideo link=“https://www.facebook.com/slovenia.info/videos/10154029921415953/“ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!