fbpx

Тайнствата на Постойнска яма (ВИДЕО)

Пещерната система Постойна (по-известна и като Постойнска яма) в Словения предлага най-дългия подземен туристически маршрут (5,23 км) в света. Със своята дължина от 24 км тя е най-дългата пещера в страната. Дълбочината й е 115 м.  Пещерата е издълбана от водите на река Пивка. Разположена на три нива – богата на образувания в средната си част и с подземна река в най-долната.

За първи път пещерната система е описана през 17 век от Янез Вайкард Валвасор. Най-красивите й части открива през 1818 г. местният жител Лука Чеч, докато подготвя известната тогава част от пещерата за посещение от първия австрийски император Ференц I. През 1819 г. Постойна е отворена за посещения.

В първите две трети от туристическата обиколка на Постойна посетителите се придвижват с туристическо влакче. Релсите му са положени през 1872 г. Първоначално то е бутано от самите гидове, а в началото на 20 век се задвижвало от парен локомотив. Електрическото влакче е пуснато през 1945 г.

Пещерата държи и още един рекорд. Тя е електрифицирана през далечната 1884 г., изпреварвайки дори днешната словенска столица Любляна.

Постойна е местообитание на ендемитът пещерен протей (или още човешка рибка), който е най-голямото пещерно земноводно в света. Туристическият маршрут в пещерата минава край аквариум с протеи.

Тайнствата на Постойна я правят една от най-посещаваните в света. Само през 2016 г. тя е посетена от 37 млн. туристи. Обиколката продължава 1:30 ч.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!