fbpx

Ули Щек загина под Еверест

41-годишният швейцарски алпинист Ули Щек е загинал при инцидент, недалеч от Лагер I на Еверест тази сутрин, съобщава Хималаян Таймс, позовавайки се на множество източници от Базовия лагер. Според изданието шестима спасители са открили тялото на Щек близо до стената на вр. Нупце. Предполага се, че той се е хлъзнал и паднал по заледен склон. В спасителната акция се е включил и хеликоптер. Тялото му вече е свалено в Лукла.

Швейцарецът и Тенджи Шерпа бяха в района на Кхумбу за аклиматизация преди планирания опит за траверс от Еверест по маршрут Западното ребро/Кулоара Хорнбейн към Лхотце без кислород.

ули-щек-фейсбук-пост“Бърз ден от Базовия лагер до 7000 м и обратно. Обичам това, страхотно място е тук. Все още вярвам в активната аклиматизация. Това е много по-ефективно, отколкото нощувките на голяма височина!,” е написал алпинистът в последния си фейсбук пост от 26 април. Два дни по-рано той пише, че Тенджи има измръзвания, но вече се оправя.

Щек, който е двукратен носител на наградата Piolet d’Or през 2009 и 2014 г., е известен със скоростните си изкачвания на трите Северни стени в Алпите (Матерхорн, Айгер и Гранд Жорас ). Той получава втората си награда през 2014 г. за солово изкачване на вр. Анапурна (8091 м). Алпинистът е и първия носител на награда за цялостен принос в алпинизма през 2008 г. Той осъществи и проекта “82 върха”, изкачвайки всички 4-хилядници в Алпите за 61 дни през 2015 г.

През 2013 г, амбициозен план за изкачване на Еверест, заедно с италианеца Симоне Моро и с Джонатан Грифит се провали, след конфликт с шерпи, фиксиращи въжета.

Миналата година Щек и Давид Гьотлер, откриха телата на Алекс Лоу и Дейвид Бриджес, които загинаха при лавина под Шиша Пангма през 1999 г.

Прочети  Начало на Дни на предизвикателствата

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!